Gillar inte tyska folket hans principer, så har han andra...
I Tyskland godkändes idag efter långa förhandlingar ett koalitionsavtal för en ny regering med Friedrich Merz som kansler.
Experter säger att Merz är en politiker "som offrar alla principer om så bara för att inneha den önskade posten" - och förutspår att den nya regeringen blir kortlivad. CDU/CSU kan inte ens skryta med att vara största parti i opinionen längre.
Avtalet om en kolaitionsregering med socialdemokraterna måste fortfarande godkännas av CSU:s styrande kommitté, vid CDU:s partikongress och vid omröstning av alla medlemmar i SPD, men detta är snarare formaliteter.
Den framtida kanslern meddelade sin beredvillighet att leda hela Europa genom de nuvarande geopolitiska stormarna i samband med krisen i transatlantiska relationer. Han, som en gång profilerat sig som självsäker atlanteamerikan och en anhängare av nära relationer med Washington, säger nu att USA och Europa gått skilda vägar.
Skillnaderna mellan USA och Europa får en helt ny dimension. Nu handlar det inte bara om försvarsfrågor. Nu talar vi om vår grundläggande förståelse av demokrati och ett öppet samhälle”, skrev Merz om resultaten av USA:s vicepresident J D Vances tal vid konferensen i München.
Enligt honom har Europa inte mycket tid att äntligen lära sig stå på egna ben och skydda det som verkligen hotas, nämligen den politiska ordningen på den europeiska kontinenten, som "vi" – tillsammans med amerikanerna – har byggt upp i mer än 75 år.
Och nu säger Tysklands framtida förbundskansler att han kommer att få Europa på fötter och i det arbetet bör Tyskland spela en ledande roll, säger han. Europeiska kommissionen, ledd av den icke folkvalda Ursula von der Leyen, välsignar den framtida kanslern för denna roll.
Friedrich Merz tillkännagav redan i mars ett storskaligt program för att rusta Tyskland för hundratals miljarder euro. Det ska göra Bundeswehr berett för att konfrontera Ryssland. Pengarna till detta "ädla" mål ska tas på kredit, sedan den s k skuldbromsen har skrotats (den begränsade upplåningen till högst 0,35% av BNP).
Under valkampanjen hade Merz samma åsikt som de flesta tyskar, att upprustningen inte fick ske med lånade medel. Han hotade med ”en ny finanskris” i så fall skulle vara oundviklig. "Vi måste anpassa oss till de resurser vi har", sa han.
Men så snart han fått makt att göra detta drev han igenom en lag som tillåter storskalig finansiell upplåning, trots att han i den nyvalda förbundsdagen saknar den nödvändiga 2/3-majoriteten för detta. Det är inte förvånande att hans rating har fallit. 60% av tillfrågade tyskar (inklusive 28% av CDU / CSU-väljarna) säger att Merz inte är lämplig för kanslerrollen.
CDU-väljarna tycks gradvis gå över till AfD som vill dra ned på invandringen och stoppa det militära stödet till Ukraina. För första gången, enligt en undersökning utförd av Ipsos, är AfD största parti: 25% av väljarna är redo att rösta för det mot 24% för CDU / CSU.
"Jag kan bara råda oss alla att inte titta på ormen som en kanin", kommenterade Merz AfD:s framgång.
Mycket hänger på hur ekonomin utvecklas. Tillväxtprognosen för detta år är 0,1%. Nu har USA: s president Donald Trump utdelat ett nytt slag mot det - i form av 20% av tullarna på import av alla varor från EU. Enligt beräkningarna från vissa ekonomer kommer de att kosta landet ytterligare 0,3% av BNP-tillväxten - det vill säga den tyska ekonomin kommer att dyka in i lågkonjunktur.
Stefan Lindgren
Källa: Politico, Bloomberg, NZZ, Vzgljad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.