![]() |
Rödmarkerade länder har Kina som största handelspartner. De blå har USA som största handelspartner. |
Kina har uppmanat USA att avbryta sina ensidiga tullar så snabbt som möjligt, och komma tillbaka på rätt spår för att ta itu med skillnader genom en jämlik dialog.
Om USA envist fortsätter sin kurs i ett handelskrig kommer Kina att "kämpa till slutet" för att försvara sina legitima rättigheter och intressen, sa kinesiska tjänstemän på torsdagen.
De specificerade inte om Peking återigen kommer att höja tullarna på amerikanska varor, som nu ska höjas med 84 procent, som svar på det senaste beslutet av USA på onsdagen att höja tullarna på kinesiska import till 125 procent.
Kinas råoljetillförsel under de första månaderna i år stod för cirka 1% av landets import. Inköp från från världens största exportör, USA, kommer att falla till praktiskt taget noll när handelskriget mellan de två jätteekonomierna eskalerar, skriver Bloomberg.
China Film Administration sa på torsdagskvällen att landet – världens näst största filmmarknad – kommer att minska importen av amerikanska filmer måttligt.
"Den amerikanska regeringens missbruk av tullar mot Kina kommer oundvikligen att leda till en ytterligare nedgång i den kinesiska publikens värdering av amerikanska filmer", sade administrationen i ett uttalande online. "Vi kommer att följa marknadens lagar och respektera publikens val och måttligt minska antalet amerikanska filmer som importeras."
He Yongqian, taleskvinna för handelsministeriet, sa vid en presskonferens på torsdagen: "Vår ståndpunkt är konsekvent och tydlig - dörren till dialog är öppen, men alla diskussioner måste föras på grundval av ömsesidig respekt och jämlikhet."
Hon betonade dock att missbruk av påtryckningar, hot och utpressning inte är sättet att förhålla sig till Kina på.
"Vi hoppas att de två länderna kommer att möta varandra halvvägs och arbeta för att lösa meningsskiljaktigheter genom dialog och samråd, vägledda av principerna om ömsesidig respekt, fredlig samexistens och win-win-samarbete", tillade hon.
Hon noterade att den nuvarande policyn i Kinas frihandelszoner fortfarande kommer att gälla för amerikanska varor, menspecificerar att tullar fortfarande kommer att behöva betalas i vederbörlig ordning när de amerikanska varorna lämnar de angivna områdena och kommer in på den kinesiska marknaden för försäljning.
USA:s president Donald Trump sa på onsdagen att han pausade sina nya tullar i 90 dagar förutom för Kina.
Trump sa på sociala medier att han hade "godkänt en 90-dagars paus, och en väsentligt sänkt ömsesidig taxa under denna period, på 10 procent, som också gäller omedelbart". Han specificerade inte vilka länder pausen skulle gälla, men han var tydlig med att tullen skulle öka för Kina.
Gary Winslett, biträdande professor i statsvetenskap vid Middlebury College i Vermont, sa: "Pausen på 90 dagar är ett steg i rätt riktning, men handelskriget med Kina är fortfarande dåligt, den universella tullsatsen på 10 procent är ännu värre, tillvägagångssättet att hela tiden säga en sak, sedan backa är dåligt för investeringar och jobb, och vi undergrävde ytterligare USA:s geopolitiska ledarskap utan att kunna skylla det på någon."
Analytiker noterade att Trump-administrationens 10-procentiga bastull fortfarande är på plats, vilket tyder på att fler tullförhandlingar väntar. Vita huset sa att över 70 länder hade trätt fram för att förhandla om tullar denna vecka.
Luo Zhenxing, en associerad forskare vid Chinese Academy of Social Sciences Institute of American Studies, sa att USA:s selektiva inställning till olika länder gör att Washington kan behålla sin image, eftersom att ta bort tullar över hela linjen kan ses som ett bakslag. Dessutom visar det att Trump-administrationen använder tullar som ett verktyg och vapen, troligen inriktat på Kina, tillade Luo.
Sådana åtgärder från USA har allvarligt stört det globala handelssystemet. Oavsett framtida politiska riktningar har viktiga globala handelsprinciper som WTO:s icke-diskrimineringsregel undergrävts avsevärt, vilket kan leda till en omstrukturering av global handel och till och med globala finansiella system, sa Luo.
Lin Jian, talesman för utrikesministeriet, sa på en presskonferens på torsdagen att Kina aldrig kommer att tillåta att de internationella ekonomiska och handelsmässiga reglerna och det multilaterala handelssystemet undergrävs.
USA sätter sina egna intressen över resten av världens legitima intressen, och offrar alla länders rättvisa intressen för att tjäna sina hegemoniska ambitioner, sa Lin och tillade att detta oundvikligen kommer att möta starkare motstånd från det internationella samfundet.
Kina och Europeiska unionen har nyligen utbytt åsikter om att stärka det ekonomiska och handelsmässiga samarbetet som svar på USA:s tullhöjningar.
Det senaste steget kom när handelsminister Wang Wentao på tisdagen höll ett videosamtal med EU-kommissionären för handel och ekonomisk säkerhet Maros Sefcovic, under vilket de diskuterade olika frågor, inklusive att förbättra Kina-EU ekonomiskt och handelssamarbete och svar på USA:s införande av så kallade "ömsesidiga tullar", enligt ett uttalande som släpptes av handelsministeriet på torsdagen.
Wang sa att under rådande omständigheter kommer Kina och EU att gemensamt upprätthålla det regelbaserade multilaterala handelssystemet och förbli engagerade i handelsliberalisering och underlättande av "injicera mer stabilitet och säkerhet i det globala ekonomiska och handelsmässiga landskapet".
Enligt uttalandet kom de två sidorna överens om att omedelbart inleda förhandlingar om prisåtaganden för elbilar och återuppta mekanismen för handel mellan Kina och EU.
Europeiska unionens handelskammare i Kina sa på torsdagen att Kina har chansen att etablera en affärsmiljö som kan ge den stabilitet och tillförlitlighet som investerare kräver.
USA backar tvärtom från många av de principer som har
legat till grund för dess inställning till global handel och
investeringar och det har skapat en aldrig tidigare skådad global
ekonomisk osäkerhet, sade kammaren.
China Daily
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.