Priset för att ge sig på Kina ökar.
Kina är inte bara världens största ekonomi (mätt efter köpkraft). Det håller också på att bli ledande teknisk och militär makt.
Trumps tullkrig är tecken på att Washington starkt övervärderat sin styrka. Två aktuella exempel illustrerar detta.
Den amerikanska flottan har tvingats lägga ner utvecklingen av nästa generations hypersoniska missil för att inte dra på sig ytterligare skyhöga kostnader.
Den här månaden rapporterade Naval News att den amerikanska flottan har avslutat sitt missilinitiativ för Hypersonic Air-Launched Offensive (HALO), med hänvisning till oöverstigliga budgetproblem och svaga testresultat.
Konteramiral Stephen Tedford, den amerikanska marinens programchef för obemannade flyg- och anfallsvapen, bekräftade att utvecklingsarbetena stoppades hösten 2024 efter att en finanspolitisk analys kommit ram till att systemet var ekonomiskt och operativt olämpligt.
Nedläggningen belyser den amerikanska militärens oförmåga till snabba precisionsanfall i hög hastighet mot hårt försvarade marina mål. I en rapport från Atlantic Council från mars 2025 lyfter Michael White fram den förmågan, och säger att en subsonisk missil som Tomahawk eller Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) skulle ta en timme att nå ett mål 800 kilometer bort, medan en hypersonisk kryssningsmissil kan träffa målet på mindre än 10 minuter.
White nämner också att ett hypersoniskt glidfordon (HGV) kan göra resan mellan Guam och Taiwansundet på under 30 minuter. En rapport från januari 2023 från US Congressional Budget Office (CBO) nämner att hypersoniska vapen genom att flyga lägre och manövrera oförutsägbart, komplicerar upptäckt och avlyssning, vilket potentiellt neutraliserar kustnära luftförsvar, radar över horisonten (OTH) och anfallssystem tidigt i en konflikt. Men trots dessa fördelar utesluter en svag industriell bas för hypersoniska vapen i USA en omfattande användning av sådana vapen, skriver Asia times.
Denna situation begränsar den amerikanska flottans taktiska alternativ för att slå till mot moderna krigsfartyg på långa avstånd. Nedläggningen av HALO har skapat en "kapacitetslucka", skriver tidningen-
Strategiskt sett undergräver ett avbrytande av HALO den amerikanska flottans ansträngningar att upprätthålla teknisk paritet eller överlägsenhet med konkurrenter som Kina och Ryssland, som stasar på hypersoniska missilprogram. Kina har missilsystemet DF-17 HGV 2019 och testade redan 2021 att skicka upp en bärraket som cirklade runt jorden innan den kryssade till sitt mål.
I ett uttalande från mars 2024 för US House Armed Services Committee nämner Jeffrey McCormick att Kina nu har världens ledande hypersoniska arsenal, vilket understryker Kinas framsteg inom hypersonisk vapenteknologi.
Denna månad rapporterade South China Morning Post (SCMP) att kinesiska forskare framgångsrikt detonerat en icke-nukleär vätebomb i ett kontrollerat fälttest, med hänvisning till en referentgranskad studie som publicerades förra månaden i den kinesiskspråkiga Journal of Projectiles, Rockets, Missiles and Guidance.
Det nya vapnet aanvänder magnesiumhydrid - ett vätelagringsmaterial i fast tillstånd som ursprungligen konstruerats för energitillämpningar - som huvudkomponent.
Under aktivering bryter stötvågor nd materialet till partiklar i mikronskala och frigör vätgas. Denna gas antänds och når temperaturer som överstiger 1 000 grader Celsius.
Till skillnad från konventionella TNT-sprängningar, som producerar en kort stötvåg med extremt högt tryck, skapar Kinas nya bomb ett lägre toppsprängtryck men upprätthåller sin eldklot i över två sekunder, vilket orsakar långvarig termisk skada och möjliggör riktade energieffekter.
Produktionen av magnesiumhydrid, länge begränsad till laboratorier, fick tidigare i år ett genombrott med öppnandet av en högkapacitetsanläggning i Shaanxi-provinsen, som kan producera 150 ton årligen.
Men specifika detaljer om testplatsen eller operativa strategier är fortfarande oklara.
Egenskaperna hos Kinas magnesiumhydridbomb verkar funktionellt likna dem hos ett termobariskt vapen. Dessa vapen sprider ett enormt bränslemoln som antänds vid kontakt med luft, och producerar ett eldklot med hög temperatur och en dödlig stötvåg som kan penetrera bunkrar och byggnader. Dessa vapen är särskilt effektiva i urban krigföring.
Vapnet tros delvis ha inspirerats av USA:s krigföring i Afghanistan. Massive Ordnance Air Blast (MOAB)-vapnet ansågs ha en stark effekt på Islamiska statens (IS) grottor och tunnelnätverk.
Afghanistans grottor och tunnelnätverk inte är alltför olika från Taiwans underjordiska försvar, spekulerar Asia Times.
Asia Times
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.