14 februari 2025

Vändpunkt i Ukrainakriget


Onsdagens telefonsamtal mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin har öppnat nya möjligheter till en fredlig uppgörelse om Ukraina.

Samtidigt har det utlöst en rad processer i Nato, EU och i Kiev som går i olika riktningar. En del försöker motsätta sig en USA-ledd uppgörelse men "sunda förnuftet" talar emot.

Trump sa i ett X-inlägg efter telefonmötet med Putin att man kommit överens om att mötas i Saudiarabien och därefter i Washington respektive i Moskva.

Samtalet berörde en hel rad olika frågor. Trump skröt med att Putin till och med citerat hans valslogan "sunt förnuft" (common sense) och glömde i hastigheten att den slogan inte är hans utan Thomas Paines, en av USA:s grundarfäder, som utgav en broschyr med den titeln 1776.

Ryssland och USA kommer gradvis att förbereda sig för de följande kontakterna på "arbetsnivå" och högsta nivå, sa Dmitrij Peskov, den ryske ledarens pressekreterare. "Maskineriet för assistenter och avdelningar" har satts igång. 

Samtalet kom 23 dagar efter Trumps installation och drygt tre år sedan USA:s och Rysslands presidenter talades vid förra gången, innan Joe Biden bröt kontakten.

Presidenterna var överens om att även de svåraste problemen i den ukrainska uppgörelsen ska lösas genom fredliga förhandlingar, rapporterade Peskov. 

Trots att Trump för länge sedan deklarerade sin avsikt att lösa Ukrainakrisen kom det länge emotsedda samtalet som något av en en politisk jordbävning.

Det beror inte minst på timingen. Samtidigt med telefonsamtalet framträdde USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth på möte med kontaktgruppen för Ukraina i Bryssel, där också ett Nato-möte om att skruva upp försvarsanslagen har hållits.

På fredag öppnar säkerhetskonferensen i Bryssel där Trumps särskilde förhandlare om Ukraina, general Keith Kellogg väntas lägga fram något som liknar en fredsplan.

Och Volodomyr Zelenskyj i Kiev fick besök av USA:s finansminister Scott Bessent i Kiev som bad honom underteckna ett ekonomiskt samarbetsavtal, vilket dock Zelenskyj vägrade, vilket i sin tur kan innebära att Trump stoppar den nödvändiga hjälpen. Avtalet gäller bl.a. USA:s tillgång till sällsynta jordartsmetaller i Ukraina, som lovat att ge besked på säkerhetskonferensen i München 14-16 februari.

Trump har sagt att Ukraina borde ersätta USA för pengarna det spenderade på att stödja landet, vilket han uppskattade till 300-350 miljarder dollar. Enligt honom kommer myndigheterna i Kiev att kunna göra detta genom att ge USA tillgång till fyndigheter av mineraler och sällsynta jordartsmetaller.

Pete Hegseths uttalanden i Bryssel måste ha kommit som en kalldusch för alla krigsivrare. USA har förklarat upphörandet av fientligheterna i Ukraina som en prioritet. Det finns ingen plats för landet i Nato, och det kan inte heller räkna med att återvända till 2014 års gränser. När det gäller säkerhetsgarantier är detta en fråga för européerna, och amerikanerna kommer inte att skicka trupper dit.

Hegseth sa på sin presskonferens i Bryssel att han avvisade argumentet att det krävs eftergifter från Vladimir Putin för att starta förhandlingar. Återställandet av 2014 års gränser kan därmed inte vara ett krav för förhandlingar. Som ett resultat av förhandlingarna kommer varken Putin eller chefen för Kievregimen, Volodymyr Zelenskyj, att få allt de från början ville ha, tillade han. Om en fredsbevarande kontingent skickas till Ukraina, bör den inte vara där under Nato:s beskydd, tillade han.

Trump och Hegseth lyckades på bara några timmar förstöra processen för att isolera Ryssland i världen. Sättet att agera, att säga högt som det är – att Ukraina håller på att förlora kriget, har ansetts tabu i det västerländska etablissemanget.

För att inte tala om att gå i direkt dialog med Ryssland, vilket varit omöjligt får både Kiev och Bryssel. Nu får de finna sig att bli informerade i efterhand om vad som beslutats.

Biden lovade att fortsätta stödja Ukraina "så länge som det krävs", en formel som många europeiska marionetter upprepat otaliga gånger för sina pinade skattebetalare. Nu kokar bitterheten på sina håll. Euractiv citerar Nato-tjänstemän som säger att detta är besläktat med att "tvinga Kiev att kapitulera". EU:s utrikestalesman Kaja Kallas varnar för "ett nytt Minskavtal", glömsk om vem som undergrävde detta avtal (nämligen Tyskland och Frankrike som aldrig hade för avsikt att upprätthålla det).

Inom sociologi finns det ett koncept som kallas "Overton-fönstret", som förklarar hur idéer som är tabu i samhället kan bli allmänt accepterade. I denna mening förändrade Trump, med ett telefonsamtal, idén om att förhandla med Ryssland för att lösa den ukrainska krisen från kategorin "otänkbart" till "acceptabelt" eller till och med "rimligt" för väst. Var så säker att de europeiska vindflöjlarna kommer att vända!

Natos generalsekreterare Mark Rutte säger att telefonsamtalet mellan Rysslands president Vladimir Putin och den amerikanske ledaren var "framgångsrikt", och EU-kommissionen kallade samtalet mellan de ryska och amerikanska presidenterna "början på en uppgörelse".

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg skulle det kosta EU 3 biljoner dollar att på egen hand driva kriget i Ukraina vidare i tio år.

Att händelserna skakar marken under fötterna på Zelenskyj framgår av det faktum att han i onsdags undertecknade en ukas om att införa sanktioner mot sin politiske rival Ukrainas förre presidenten Petro Porosjenko, Igor Kolomoiskij och den tidigare ukrainske parlamentsledamoten Viktor Medvedtjuk. Enligt Forbes riskerar Porosjenko åtal för högförräderi om han inte återför "miljarder hryvnia" till den ukrainska staten. Miljarder som sägs ha tjänats på att sälja Ukraina, ukrainska intressen och ukrainsk säkerhet, sa Zelenskyj på onsdagskvällen. Porosjenko kallade sanktionerna grundlagsstridiga, inte minst för att han som parlamentsledamot åtnjuter immunitet

Stefan Lindgren

Källor: Vzgljad, Bolsjaja igra, warandpeace.ru, m .fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.