I en artikel 4 februari jämförde faktiskt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov USA:s nya ledning med Hitlers regim.
Vad betyder det? Ryska diplomater talar om att relationerna USA - Ryssland är på vippen att avbrytas helt och USA har planer på att trappa upp sanktionskriget mot Ryssland för att "tvinga" det till fred i Ukraina.
Det var i en artikel i Global affairs, översatt på 8dagar.se, som jämförelsen gjordes. Lavrov skrev:
Utrikesminister Marco Rubio avfärdade nyligen efterkrigstidens världsordning som föråldrad och gick så långt som att säga att även den så kallade "regelbaserade ordningen" inte längre ligger i USA:s intresse.
Hans retorik, baserad på "America First "-ideologin, återspeglar kusligt chauvinistiska slagord från 1900-talet.
Det påminner oroväckande mycket om Hitlers slogan "Deutschland über alles", och att förlita sig på "fred genom styrka" kan äntligen begrava diplomatin.
Hur ska Lavrovs uttalande förstås? Om man bortser från regimernas ideologiska dekorationer så finns det uppenbara likheter. Både Hitler och Trump utmärker sig för en extrem nationalism och tycks beredda att offra vad som är kvar av folkrätten för ett stycke land eller några naturtillgångar. I båda fallen kombineras föraktet för andra länder med en närmast total oförutsägbarhet och skrupelfri inställning till löften och ingångna avtal.
Det betyder inte att Ryssland gett upp hoppet om att Trump verkligen ska försöka infria sina löften om fred i Ukraina. Men om sådana förhandlingar kommer till stånd ska man tänka på dem mer som uppgörelsen Ribbentrop - Molotov 1939. Ur rysk synpunkt handlar det, som vanligt, om att sy en munkorg medan man pratar med hunden.
Trumps utspel att palestinierna måste deporteras från Gazaremsan har varit en ögonöppnare för många.
Hela Mellanöstern har svarat som en man på provokationen. Han lovar att helvetet (som han tydligen basar för) ska bryta loss på lördag, om inte hans krav uppfylls...
Konferens i Valdai
När Trumps utspel om Gaza kom pågick en Mellanösternkonferens i Valdai utanför Miskva.
Professor vid Teherans universitet Mohammad
Marandi beskrev Trump som "en gåva" till amerikansk global nedgång.
Med uttalanden som "USA kommer att ta över Gazaremsan", "vi
kommer att äga den" och "... jämna ut platsen" normaliserade Trump i ett svep folkmord, etnisk rensning och förminskningen av
Gaza-tragedin till en simpel fastighetsaffär på en "fenomenal plats".
Men
detta är långt ifrån "ren galenskap", som definieras av amerikanska
tankesmedjor överallt. Det är en naturlig fortsättning på försöken att
köpa Grönland, annektera Kanada (i båda fallen en ökning av den
amerikanska resursbasen), ta över Panamakanalen och göra Mexikanska
golfen till Amerikabukten.
Det handlar om att hela tiden bytra ämne och dominerande berättelsen istället för att ta itu med det verkliga hotet
mot imperiet: det strategiska partnerskapet mellan Ryssland och Kina, kommenterar Pepe Escobar.
Militärindustriella komplexets man
Mycket talar för att Trumps löfte om förhandlingsfred i Ukraina kan komma att ersättas av en allvarlig upptrappning (precis som EU och Nato hela tiden ber om). Att Trumps första konkreta åtgärd är att skicka sitt speciella sändebud, pensionerade generallöjtnant Keith Kellogg till säkerhetskonferensen i München är illavarslande. De europeiska ledarna har ju klargjort att de inte vill diskutera fred i Ukraina.
Trump har tidigare talat om att "bomba Moskva" om det behövs för att få igenom USA:s fredsvillkor. I hans administration arbetas nu på ett scenario som innebär en kvalitativ ökning av sanktionerna mot Ryssland. Samtidigt diskuterar Trump med Zelenskyj en plan som går ut på att byta ukrainska råvaror mot amerikanska vapen.
Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov: "Washingtons försök att ställa Moskva inför ultimatum ... inför oacceptabla amerikanska krav är dömda att misslyckas i dialogen med Ryssland."
Kellogg avfärdas i Moskvas maktkretsar som "en representant för det amerikanska militärindustriella komplexet".
I Moskva tycks man följa Trumps cirkus med beklagande - och medlidande med det amerikanska folket och andra folk som lär drabbas. För egen del är Ryssland så starkt att det inte behöver frukta några amerikanska sanktioner. Faktum är att att de västliga sanktionerna har blåst liv i den ryska ekonomin och utlöste en omfattande reindustrialisering efter de fruktansvärda åren då Wall Street styrde i Kreml.
Rysslands ekonomi växte med 4,1 procent år 2024. Energi och råvaror fortsätter att säljas över hela den globala majoriteten och ger en hel del intäkter som nu stannar i Ryssland, eftersom det är nästan omöjligt att föra ut kapital. Så nu investeras alla vinster över hela Ryssland, vilket inte var fallet före starten av den särskilda militära operationen för nästan 3 år sedan.
På kort sikt har sanktionerna varit en prövning för Ryssland, på längre sikt en välsignelse. Och Moskva har gott hopp om att kunna avsluta kriget i Ukraina på egen hand och med hjälp av ukrainarna som nu förlorat all tilltro till regimen och förtvivlat kämpar mot tvångsrekryteringarna av så unga som 18-åringar.
Stefan Lindgren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.