Det har varit en omtumlande vecka för Indonesiens president. Den 9 november mötte han den kinesiske ledaren Xi Jinping; tre dagar senare satt han med president Joe Biden i Vita huset. Däremellan fann Subianto tid att gratulera Donald Trump till valsegern.
Besöken i USA och Kina är en del av en två veckor lång utlandsturné för Subianto som också tar honom till Peru, Brasilien och Storbritannien, samt flera länder i Mellanöstern.
Subiantos rygg mot rygg möten med Xi och Biden belyser den roll Indonesien försöker spela för att säkerställa regional stabilitet och säkerhet i Indo-Stillahavsområdet.
Mötena sammanföll med en pågående amerikansk-indonesisk marinövning utanför den indonesiska ön Batam. Den tredje årliga militärövningen i sitt slag, sådana manövrar mellan amerikanska och sydostasiatiska partner, har tidigare tenderat att vara en motåtgärd till Kinas självsäkerhet i Sydkinesiska havets omtvistade vatten.
Men medan amerikanska och indonesiska marinsoldater var upptagna med övningar, talade Subianto och Xi om långsiktigt samarbete – och lovade bl.a. ett större maritimt samarbete mellan de två länderna.
Sedan Subianto invigdes som Indonesiens president i oktober 2024 har Indonesiens utrikespolitik visat en begynnande förskjutning bort från väst.
Dagar efter sin invigning skickade Subianto sin nya utrikesminister till Kazan, Ryssland, för att delta i mötet mellan BRICS-nationer och uttrycka Indonesiens önskan att ansluta sig till det växande blocket av icke-västliga ekonomier.
Detta formella uttryck för avsikt att gå med i BRICS markerar en förändring från policyn under Subiantos föregångare, Joko Widodo.
Dessutom antyder ett gemensamt uttalande som utfärdades under Subiantos besök i Peking att Indonesien stöder Pekings historiska maritima anspråk i Sydkinesiska sjön.
"Indonesien betraktar Kina inte bara som en stormakt utan som en stor civilisation", sa Subianto vid mötet och tillade att de båda länderna haft nära relationer i århundraden. "Därför anser jag att det är bara naturligt att nu i den nuvarande situationen, geopolitiskt och geoekonomiskt, att Indonesien och Kina har blivit mycket nära partner och det på många, många områden."
I decennier vägrade Indonesien att erkänna Pekings anspråk på kobbar och atoller inom Indonesiens exklusiva ekonomiska zon i vattnen runt Natuna - en indonesisk ö som skär Kinas "nio-streckade linje" som anger det område som Peking ser som kinesiskt.
Men det gemensamma uttalandet under Subiantos besök i Peking angav att de två länderna hade nått "en viktig gemensam överenskommelse om gemensam utveckling inom områden med överlappande anspråk" som var förenlig med "respektive rådande lagar och förordningar."
Talet om "överlappande anspråk" är en avvikelse för Indonesien och antyder att Subianto är villig att närma sig att acceptera de gränser som Peking satt i Sydkinesiska havet.
Parterna undertecknade affärsavtal till ett värde av 10 miljarder dollar under Subiantos besök i Peking.
Detta betyder inte att Indonesien skär av sina möjligheter till ökat samarbete med väst också. Under Subiantos besök i USA signalerade Biden USA:s starka stöd för Indonesiens strävan att gå med i den västdominerade organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD).
OECD-medlemskap skulle fungera som en kvalitetsbetyg för Indonesien, där organisationen sätter internationella standarder och stöder Indonesien för att hjälpa till att attrahera utländska investeringar av bättre kvalitet.
BRICS-medlemskap skulle under tiden representera mer av ett politiskt och ekonomiskt drag som skulle placera Indonesien vid sidan av andra länder som söker ett alternativ till de USA-dominerade internationella institutionerna.
Drivkraften för Indonesien att ansluta sig kan bara fördjupas om Trumps plan att lägga höga tullar på utländska varor skulle förverkligas.
https://asiatimes.com/2024/11/indonesias-prabowo-tilting-perceptibly-toward-china/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.