Samtidigt pågår ett möte i Dubrovnik, Kroatien där president Volodymyr Zelenskij igår onsdag förklarade att "det nuvarande tillståndet på slagfältet hade skapat en möjlighet för steg för att avsluta Rysslands mer än 2-1/2 år gamla invasion senast nästa år".

"I oktober, november och december har vi en verklig chans att flytta situationen mot fred och långsiktig stabilitet", sa han. "Situationen på slagfältet skapar en möjlighet att göra detta val - ett val till förmån för beslutsamma åtgärder för att avsluta kriget senast 2025."

Zelenskyj beskrev inte hur och varför han uppfattade en sådan möjlighet. Ryska styrkor kontrollerar nu knappt 20 % av Ukraina, i öster och söder (Krim oräknat).

Kiev har bedrivit intensiv lobbying för att få Nato-länder att tillåta västerländska vapenangrepp på militära mål djupare inne i Ryssland, men USA har hittills sagt nej.

Zelenskiy fortsatte att tala om Nato-medlemskap som en nödvändighet och uppmanade församlade politiker från 12 sydösteuropeiska länder  att investera i ukrainsk vapenproduktion.

"Detta kommer att hjälpa oss nu, men efter det här kriget kommer det att garantera styrkan i era egna arsenaler", sa han.

Toppmötet mellan Ukraina och sydösteuropeiska länder var det tredje i sitt slag, efter ett i augusti 2022 i Aten, Grekland, och ett annat i Tirana, Albanien. 

Rapporterna visar tydligt hur Kievs "diplomati" utspelas på två plan. Ett propagandistiskt, där det fortfarande handlar om att "besegra" Ryssland och ett mer pragmatiskt, där Zelenskyj försöker hitta en väg ut ur ett krig som Ukraina förlorar.

En stor svårighet är emellertid att Kiev redan tidigare ingått "eldupphör" med utbrytarrepublikerna DNR och LNR, eldupphör som enbart utnyttjats för att samla kraft för nya angrepp på dessa territorier. Vem ska lita på Kiev?

Ryssland har sagt att inga förhandlingar är aktuella så länge som ukrainska styrkor står inne i Kursk. Moskva lär inte nöja sig med mindre än att hela de regioner som utropats som ryska övergår till rysk kontroll. Och eldupphör är knappast tänkbart med mindre än att väst inställer alla sanktioner mot Ryska federationen och dess förbundna.

Stefan Lindgren

Källor: vzgljad.ru, reuters