3 okt. 2024

Sverige gör bort sig inför världen

Sveriges nytillträdda utrikesminister Maria Malmer Stenergard talar inför FN:s Generalförsamling. Ministern inleder med att Sverige alltid, trots svårigheterna och misslyckandena i dagens värld, står för FN-stadgans “suveräna jämlikhet mellan alla stater, fredlig lösning av dispyter, förbud mot hotet om eller att använda våld mot någon stat”.

Resten av talet handlar i stort sett om Sveriges fortsatta stöd för krig i stället för förhandlingar.

Visserligen efterlyser utrikesministern mer humanitärt bistånd till de krigsdrabbade i Sudan. Och Jemen. I fallet Ukraina däremot gäller Sveriges “beslutsamma stöd” för att lösa konflikten med Ryssland med mer krig, inga förhandlingar. Trots att Ukrainas ungdom nu går under i ett meningslöst våld. Vad gäller Israel-Palestina står Sverige upp för ockupationsmaktens, Israel, “rätt att försvara sig” mot de man ockuperar. Ingenting om att palestinierna möjligen skulle ha samma rätt till självförsvar mot ockupationen. Eller att bli av med den. Den israeliska gisslan i Gaza måste friges, menar ministern. Men över 11 000 palestinska politiska fångar, som tagits av Israels armé under protester på det ockuperade Västbanken, kan antagligen gott förbli där de är vad Sverige anbelangar. Och över 41 000 dödade palestinier i Gaza, varav 70 procent kvinnor och barn, får inget beklagande eller ens omnämnande av den svenska ministern.

Naturligtvis vet de som lyssnar i Generalförsamlingen att den svenska utrikesministern dribblar med sanningen. Att det hon säger inte främst är avsett för dem utan för en naiv svensk hemmapublik. Att Sverige inte alls är “en av de största donatorerna till FN-organisationer” av bistånd till de lidande i Gaza utan tvärtom - under en period av extrem svält! - helt drog tillbaka sina bidrag till den enda välfungerande biståndsorganisationen, UNRWA, i Gaza. Att Sverige, i strid med beslutet i FN:s högsta juridiska instans, den Internationella Domstolen (ICJ) i Haag, om att Israels ockupation i sin helhet är olaglig och omedelbart måste upphöra - och att alla stater är skyldiga att se till att få det förverkligat! - ändå upprätthåller nära förbindelser inom handel, idrott, vetenskap och kultur, samt ett utvecklat vapensamarbete, med ockupationsmakten.

Man vet att Sverige nyligen lade ner sin röst när Generalförsamlingen, med stor majoritet, röstade igenom en resolution med just kravet på avbrytande av ockupationen av Palestina inom 12 månader. Att Sverige terrorstämplat i stort sett alla palestinska organisationer, utom det av många betraktat som korrupta Al-Fatah, samt många andra rörelser runt om i världen, inklusive den “militära grenen” av Hizbollah i Libanon - och därmed gjort sig omöjligt som medlare i någon som helst konflikt. Att Sverige, trots sin tidigare historia av respekterade medlare som Folke Bernadotte, Gunnar Jarring och Olof Palme, nu förvandlats till en otäck liten krigsnation med förkärlek för att militärt och politiskt stötta olika rasistiska, koloniala och imperialistiska fälttåg runt om i världen.

Sverige gör bort sig inför världen, och det som tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt en gång kallade “det sovande folket” fortsätter att sova utan att se hur våra makthavare devalverar alla svenskars anseende i andra länder.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson, Gigagatan 22, 507 43 Borås, tfn. 070-2050647,e-mail: gunnaroson@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.