21 okt. 2024

Nervkrig mot Iran


Inför Israels förväntade kontraslag mot Iran surrar etern av rykten.  På fredagen släppte en telegramkanal vad den sa var "tophemliga" amerikanska underrättelsedokument utarbetade av US Geospatial Intelligence Agency.

De läckta dokumenten visade på Washingtons bedömning av det israeliska flygvapnets påstådda förberedelser för att attackera Iran.  Men varför läcktes de?

Vilka är de möjliga scenarierna bakom påstådda läckta dokument om Israels planer på att attackera Iran?

Situationen analyseras av  Soheila Zarfam i Tehran Times 20 oktober.

De "tophemliga" sägs visa amerikanska underrättelsedokument utarbetade av US Geospatial Intelligence Agency och speglar Washingtons bedömning av det israeliska flygvapnets påstådda förberedelser för att attackera Iran.  

Enligt dokumenten har USA observerat Israels förberedelser för vad som verkar kunna bli en stor militär operation mot Iran. Dokumenten visar att Washington sedan den 8 oktober har sett Israel flytta ett betydande antal avancerade missiler till Hatzerim Airbase söder om de ockuperade områdena.

Den 15 och 16 oktober flyttade regimen fler vapen till flygbaserna Ramot David och Ramon. Det israeliska flygvapnet genomförde också en storskalig övning den 15 oktober, som involverade flera flygplan, inklusive tankfartyg och Airborne Warning and Control Systems (AWACS) som i huvudsak är flygande radarstationer. 

Telegramkanalen som heter "Middle East Spectator" sa att den tog emot dokumenten via en anonym källa på samma meddelandeapp. Källan vägrade att identifiera sig och påstod sig arbeta i det amerikanska försvarsdepartementet, förklarade kanalens utgivare. "Vi är oberoende journalister och är inte bundna till någon statlig enhet eller organisation. Vi utövar vår fulla och omistliga rätt till pressfrihet.”

Telegramkanalens rapport förvandlades snabbt till en global eldstorm. Inom några timmar flammade historien upp på förstasidorna på stora västerländska och israeliska nyhetsmedier, underblåst av  underrättelsebyråer. CNN och Axios var de första att väcka lågorna, och Axios citerade amerikanska underrättelsetjänstemän som sa att de var "extremt oroliga" över den förmodade läckan.

"En amerikansk tjänsteman berättade för Axios att den påstådda läckan är extremt oroande", rapporterade magasinet, som upprepade känslorna från en hög israelisk tjänsteman som bekräftade läckan och dess "allvarliga" implikationer för regimen.

Den första amerikanska tjänstemannen som så småningom tog upp frågan var USA:s hustalare Mike Johnson, som meddelade att den amerikanska regeringen genomförde en utredning. "Det finns några allvarliga anklagelser där", sa republikanen till CNN på söndagen. "Utredningen pågår och jag kommer att få en genomgång om det om ett par timmar."

Johnson kommenterade inte läckornas äkthet, men New York Times har rapporterat att tjänstemän privat erkände att dokumenten var autentiska.

Trots allvaret i de läckta hemligstämplade dokumenten, tror många experter att deras innehåll sannolikt inte kommer att ändra kursen för potentiella israeliska åtgärder mot Iran. Sedan Iran för 20 dagar sedan lanserade en störtflod av cirka 200 ballistiska missiler mot israeliska militär- och underrättelsebaser på de ockuperade områdena, har regimens högt uppsatta tjänstemän eskalerat sin retorik och sagt att de kommer att få Iran att betala ett "smärsamt" pris. 

Medan Irans attack bara riktade sig mot militära platser, har israeliska politiker öppet diskuterat en rad potentiella attacker, från att rikta in sig på militärbaser till att förlama oljeproduktionen och till och med att träffa kärnkraftsanläggningar.

Detta är andra gången Iran direkt utmanar Israel från sin egen mark, efter en liknande men mindre kraftfull attack i april. Nu, med Hizbollah som ökar regimens problem genom att angripa ett israeliskt brigadläger på Golanhöjderna och premiärminister Netanyahus residens, ökar trycket på Israel att agera. Detta beslut har en enorm vikt: Varje potentiell attack mot Iran kan antingen stärka regimens positioner eller, som iranska tjänstemän har varnat, påskynda Israels upplevda nedgång, en trend som har blivit allt tydligare under det senaste året. 

Så även om de läckta underrättelsedokumenten om Israels svar kanske inte ändrar händelseförloppet, väcker de frågor om källan till läckan. 

Om källan till läckan verkligen är en individ inom försvarsdepartementet, som Telegram-kanalen hävdar, kan det signalera en djup spricka inom den amerikanska regeringen. Detta kan tyda på en betydande grupp militära och säkerhetsanalytiker som motsätter sig politiska beslutsfattares nuvarande politik. Dessa individer återspeglar oro som uttryckts av många experter över att Washingtons sömngångaraktigt är på väg in i katastrof genom att misslyckas med att hålla tillbaka Israels agerande i Västasien. 

Men om en statlig enhet ligger bakom läckan blir konsekvenserna ännu mer komplexa. Washington kan försöka förhindra en fullständig konflikt genom att uppmärksamma Iran på Israels potentiella attack. Alternativt kan Israel medvetet sprida desinformation för att förvirra Iran.

Eller är det kanske Teheran som medvetet läcker information i syfte att visa sin överlägsna underrättelsekapacitet och möjlighet att motverka israelisk aggression?

Till dessa spekulationer kan man kanske foga ytterligare en möjlighet. Att Israel sprider rykten om ett större anfall på Iran och därmed en utvidgning av kriget till hela Västasien för att avleda uppmärksamheten från det dagliga och mycket omfattande mördandet i Libanon, Gaza och Västbanken.

För fem och tio år sedan var det självklart att Israel skulle gå segrande ur en konfrontation med Iran. Det är inte lägre helt säkert.

Stefan Lindgren:



Dagens rubriker från amerikanska antiwar.com:

Nyheter
Uppdaterad 21 oktober 2024 - 13:10 EDT
Amerikanska Intel beskriver israeliska förberedelser för att slå till mot Iran
 
 US THAAD missilförsvarssystem nu i drift i Israel
 Iran förnekar någon roll i droneattack mot Netanyahus hus
Israelisk strejk i N. Gaza dödar 87 palestinier
 
 Israel förbjuder biståndsgrupper att verka i Gaza
 Konstnär som skildrade kriget i Gaza dödad i israeliskt flyganfall
Israel börjar bomba banker i Libanon
 
 Israeliska flygangrepp dödar tre libanesiska soldater i söder
 Israelisk militär bulldozer river UNIFIL-vakttornet
Två jordanier dödades av Israel i sammandrabbning vid gränsen
 
 Palestinska beduiner tvingades ut i skydd av Gazakriget


Synpunkter
punktHead of the Snake: Oavsiktliga följder av Israels halshuggningspolitik  av Jim Fitzgerald
punktRörelsemedia kämpar för palestinsk befrielse och mot censur  av Negin Owliaei och Lara Witt
punktKamalas växande flock av republikanska hökar  av Ted Galen Carpenter
punktBiden går mot krig med Iran. Kongressen är AWOL.  av Branko Marcetic


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.