Kina leder världens utbyggnad av solenergi och förväntas stå för 60 procent av utbyggnaden av hållbar energi till 2030 säger Internationella energibyrån (IEA).
I sin årliga World Energy Outlook som publicerades på onsdagen sa IEA att genereringen av ren energi går framåt i en "oöverträffad hastighet", när produktionen av batterier och solpaneler ökar, drivet av industri, elfordon och datacenter.
Kina förväntas stå för nästan 60 % av all förnybar energikapacitet som installeras i världen till 2030, trots att det också förblir en av världens främsta oljekonsumenter, noterade IEA. Bara Kinas solelproduktion är på väg att överträffa USA:s totala efterfrågan på el under det kommande decenniet.
Enligt byrån har konflikterna i Ukraina och Mellanöstern avslöjat påfrestningarna på det globala energisystemet och behovet av investeringar för att påskynda övergången till "renare och säkrare teknologier."
"I energihistorien har vi sett kolets tidsålder och oljeåldern", förklarade IEA:s verkställande direktör Fatih Birol.
"Vi går nu i snabb takt in i elektricitetens tidsålder, som kommer att definiera det globala energisystemet framöver och i allt högre grad baseras på rena elkällor", tillade han.
En rekordstor volym ren energi kom online globalt förra året, sa IEA, inklusive mer än 560 gigawatt (GW) förnybar kraftkapacitet. Nästan 2 biljoner dollar investeras i ren energiprojekt runt om i världen årligen, nästan dubbelt så mycket som investerats i fossila bränslen, sa den Paris-baserade organisationen.
"Tillsammans med kärnkraft, som är föremål för förnyat intresse i många länder, kommer källor med låga utsläpp att generera mer än hälften av världens el före 2030", står det i rapporten.
Samtidigt förväntas efterfrågan på fossila bränslen nå sin topp i slutet av decenniet, enligt byrån, eftersom utbyggnaden av ren energi "är långt ifrån enhetlig mellan tekniker och länder."
Trots den "växande farten bakom övergången till ren energi", sa IEA att världen "fortfarande var långt ifrån en bana som ligger i linje" med målet att bli koldioxidneutral 2050.
rt.com
I senaste numret av tidskriften FokusKina nr 3/2024 finns detaljerad artikel som visar att Kina ligger i framkant vad gäller miljö och trafikpolitik. Författad av Lars Hansson, fil dr. i industriell miljöekonomi, verksam vid Internationella Miljöinstitutet, Lunds universitet.
SvaraRadera