15 okt. 2024

Fler statsbankrutter att vänta

Kommer inte att hända snart. De fattiga faller först.

Statistik från S&P Global Rankings tyder på att fler länder med stabila ekonomiska förhållanden kan riskera att behöva inställa betalningarna på sina utlandsskulder under de kommande åren.

Sådana statsbankrutter, "sovereign defaults", har betydande konsekvenser för ekonomisk tillväxt, inflation, växelkurser och solvensen i en statsfinansiell sektor," rapporterade S&P Global.

USA är ett av länderna i farozonen.

Länder riskerar att fallera på utlandsskulder säger S&P Global Ratings. Många faktorer har bidragit till ett tumultartat senaste decennium, inklusive covid-19-pandemin och Nato:s krig mot Ryssland i Ukraina. På senare tid har oljepriserna varit höga och andra resurser knappa på grund av växande spänningar i Mellanöstern.

Världsbanken utfärdade en varning om att oljan kan nå 100 dollar per fat på grund av ökande konflikter.

Världsbanksgruppens chefsekonom och senior vice president, Indermit Gill, sa: "Den globala inflationen är fortfarande obesegrad. En nyckelkraft för desinflation – fallande råvarupriser – har i huvudsak uteblivit. Det betyder att räntorna kan förbli högre än förväntat i år och nästa år. Världen befinner sig i ett sårbart ögonblick: en stor energichock kan undergräva mycket av framstegen med att minska inflationen under de senaste två åren."

Dessa globala kriser ökade priset på resurser över hela världen, inklusive bränsle-, mat- och energikostnader, vilket fått vissa länder att glida farligt nära att ha tomma kassakistor.

Vissa nationer är starkt beroende av lån för att hålla sina marknader flytande men kämpar för att betala räntorna på den nåd som beviljats ​​av mer stabila ekonomiska nationer.

"Dessa faktorer skapar snabbt likviditetsutmaningar när tillgången till finansiering torkar ut och kapitalflykten accelererar", står det i rapporten. "I många fall utgör detta vändpunkten där likviditets- och solvensbegränsningar blir problematiska för en regering."

Det återstår att se vilka länder som löper störst risk för fallissemang, men S&P Global-studien markerar en turbulent tid för de länder som lånar mer än genererar.

S&P går inte in närmare på vilka länder som är mest skuldbelastade. Listan över världens mest skuldtyngda länder omfattar såväl kända problemländer i Sydeuropa men också fem av länderna i  G7  (omfattar Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien, USA samt EU) 

1. Japans skuld i förhållande till BNP: 256 % Total skuld: 10,1 biljoner dollar

2. Grekland Skuldkvot i förhållande till BNP: 191,5% Total skuld: 415,35 miljarder dollar 

3. Italiens skuld i förhållande till BNP: 172,5 % Total skuld: 2,94 biljoner dollar 

4. USA:s skuld i förhållande till BNP: 144,4 % Total skuld: 36,8 biljoner dollar

5. Spaniens skuld i förhållande till BNP: 142,7 % Total skuld: 1,74 biljoner dollar

6. Frankrikes skuldkvot i förhållande till BNP: 137,7 % 

7. Portugals skuldkvot i förhållande till BNP: 116,6 % 

8. Kanadas skuldkvot i förhållande till BNP: 112,8 %

Ändå är det inte de ekonomiska elefanterna som S&P oroar sig för. De klarar sig alltid, tycks vara filosofin. Istället är det utvecklingsländer som har att se fram mot allt dyrare krediter för att klara en balansgång på ruinens brant.  Vinnare är just de stora västländerna.

I år undvek länder som Kenya och Pakistan fallissemang i sista minuten tack vare hjälp från Internationella valutafonden, konstaterar Financial Times. Dessa stater kan dock i princip inte gå in på obligationsmarknaden för att refinansiera sina skuldförbindelser, eftersom länder med liknande kreditbetyg tvingas betala 10 % eller mer på statsobligationer.

Tidigare i oktober kom Ghana undan ett fallissemang genom att slutföra omstruktureringen av dollarstatsobligationer och skriva av 37 % av skulden. Dessförinnan slutförde Zambia en fyraårig process för omstrukturering av statsskulden. Ukraina omstrukturerade också sin skuld med mer än 20 miljarder dollar.

Länder som slutför skuldsaneringsförfarandet har därefter ett sänkt kreditbetyg, vilket indikerar sannolikheten för upprepade fallissemang, konstaterade S&P Global Ratings specialist på kreditbetyg i Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA)-regionen Frank Gill.

Bland de länder som nästa år kommer att behöva betala tillbaka betydande mängder statsobligationer i förhållande till sina befintliga guld- och valutareserver sticker Maldiverna och Argentina ut.

I synnerhet kommer Argentina att behöva betala cirka 11 miljarder dollar på statsobligationer i utländsk valuta. Regeringen har sagt att den har medel för att göra det, men i september utfärdade president Javier Miley ett dekret som tillåter obligationer som närmar sig förfallodagen att ersättas med nya skulder till marknadsräntor utan föregående parlamentariskt godkännande.  Fattigdomen i denna USA-dominerade experimentekonomi ligger på över 53 % av befolkningen.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.