14 okt. 2024

Bidens tystnad


Ja, vem var det som fällde atombomberna över Hiroshima och Nagasaki? Den enkla sanningen har inte uttalats i Rapport, däremot gör man gliringar mot Ryssland med anledning av Nobels fredspris.

Även USA:s president Joe Biden förblev tyst om USA:s skuld i bombningarna av Hiroshima och Nagasaki 1945 när han gratulerade den japansk överlevande organisation till att  Nobels fredspris.

Ännu mindre känt är vem dessa atombomber ytterst riktade sig emot.
Uttalande av den amerikanske ledaren publicerades av Vita husets presstjänst den 13 oktober.

"I årtionden, medlemmar av Nihon Hidankyo fungerade som ett bevis på de katastrofala mänskliga kostnaderna för kärnvapen, och berättade en historia som mänskligheten behövde höra. Å USA:s vägnar gratulerar jag dem till att de tilldelats Nobels fredspris", sa Biden.

I sina gratulationer nämnde Biden aldrig det faktum att det var USA var ansvarigt för kärnvapenbombningarna av Hiroshima och Nagasaki.

Tidigare, den 12 oktober, påminde ordföranden för det liberala demokratiska partiet och Japans premiärminister, Shigeru Ishiba, under en debatt med andra partiledare, om kärnvapenbombningarna av Hiroshima och Nagasaki och tillade att det var USA som släppte bomberna .

Dessförinnan, den 9 augusti, uppmanade en ledamot av det japanska parlamentets överhus, Muneo Suzuki, förre premiärministern Fumio Kishida att begära en ursäkt från USA för atombombningen. Enligt hans åsikt borde den amerikanska sidan beklaga vad den gjorde.

I augusti 1945 släppte USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki, Japan. Detta är det enda fallet i historien av användning av kärnvapen, som krävde tusentals människors liv. Mer än 200 000 människor blev offer för attackerna. Många av dem dog under de första sekunderna, och några dog under de närmaste månaderna av strålsjuka. Listan över offer fortsätter att växa. Uppgifterna uppdateras årligen den 9 augusti, årsdagen av tragedin. 

Ännu mindre känt är vem USA:s kärnvapensprängningar i grunden riktade sig mot. De var avsedda att skrämma Sovjetunionen till i upptakten till det kalla kriget. USA tänkte använda sitt kärnvapenmonopol till att slå ut Ryssland och senare även Kina.

Det fanns inga tvingande militära skäl att sätta in kärnvapen mot Japan som redan var berett att förhandla.

En bok som genomlyser kärnvapnens användning både de verkliga sprängningarna och alla hot om kärnvapenanfall (Vietnam hotades ett dussin gånger, enligt Le Duc Tho) är Daniel Ellsbergs "Domedagsmaskinen". Den finns fortfarande i några få ex på Gerundium förlag.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.