20 okt. 2024

Arktiska samarbetet krisar

Som Arktis tedde sig för en kartritare 1599.

Det känns nästan overkligt. Kanada och de nordiska länderna – vanligtvis så stillsamma och fokuserade på samarbete – har nu börjat smida planer på att skapa en försvarskoalition mot Ryssland i Arktis.

Man kan fråga sig hur vi ens hamnade här, mitt i ett av världens mest avlägsna områden, där det en gång bara var forskare och isbjörnar som roade sig. Men nu pratar vi istället om militär upptrappning, strategiska intressen och allianser. Det låter som något ur en dystopisk film, men nej, det är vår nya verklighet, skriver Jan-Erik Lindblom.

Det här handlar inte bara om militär makt eller politik. Klimatförändringarna har öppnat upp dörren till Arktis på ett sätt som vi knappt hade förutsett. När isarna smälter, smälter också gränserna för geopolitiska intressen. Det som tidigare var en avlägsen, nästan magisk plats för forskare, har nu blivit en strategisk hotspot. Kanadas utrikesminister Mélanie Joly var ganska tydlig när hon sa att fler och fler länder, inklusive Kina, börjar nosa runt i Arktis. Och det är inte bara för att titta på norrskenet.

Från forskning till frontlinjer
Det här är den del som känns mest ironisk. Arktis, som alltid har stått som en symbol för fredlig forskning och globalt samarbete, börjar nu bli ett fält för militär upptrappning. När jag tänker på det, undrar jag hur vi gick från att rädda isbjörnar till att börja prata om försvarskoalitioner. Det känns lite som att vi missat poängen. Istället för att fokusera på hur vi kan bevara den här sårbara regionen, är vi nu redo att bygga upp nya frontlinjer. Kanske borde vi ta ett steg tillbaka och fundera på vad vi egentligen håller på med.

Kanada och Norden – på tröskeln till något större
Det som är tydligt nu är att Kanada och de nordiska länderna inte längre kan luta sig tillbaka och hoppas på att saker ska lösa sig av sig själva. Joly pratade om en "ny verklighet" där Kanada inte längre kan känna sig skyddat av sitt avstånd till andra stormakter. Nej, den smältande isen har fört Ryssland, Kina och andra aktörer närmare än någonsin. Man inser att geopolitiken inte längre handlar om avstånd, utan om intressen. Och i det här fallet är Arktis det nya schackbrädet där alla vill ha en bit av kakan.

Vad hände med Arktiska rådet?
Minns ni när det Arktiska rådet faktiskt fungerade som ett samarbetsorgan? Det var den tid då länder som Ryssland, Kanada och USA kunde sätta sig ner och diskutera gemensamma frågor, utan att politiken tog över. Men sedan kriget i Ukraina bröt ut har det här samarbetet nästan helt försvunnit. Nu är det svårt att hitta gemensam mark, särskilt när de flesta medlemmarna också tillhör NATO. Ryssland har naturligtvis sina synpunkter på den saken – och det är ingen överraskning att de svarade med att återupprätta militärdistrikten Leningrad och Moskva. Ett tecken på att de inte tänker sitta still och se på medan NATO expanderar norrut.

Vart är vi på väg?
Om jag ska vara ärlig, känns det här som ett steg i fel riktning. Militär upptrappning, geopolitisk rivalitet och kampen om naturresurser i ett av de mest utsatta områdena på vår planet – det är som om vi har glömt bort vad som verkligen är viktigt. Arktis är inte bara en ny frontlinje i världspolitiken. Det är ett av de sista orörda områdena på jorden, och vi borde lägga mer tid på att skydda det, istället för att använda det som spelplan för stormaktspolitik. Men det verkar som om världen har andra planer just nu.

Jan-Erik Lindblom



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.