21 oktober 2024

Andra valomgång för Maia Sandu


21-10-24. Söndagens presidentval i Moldavien som kombinerades med en folkomröstning om EU-integration verkade först, när 77,5 procent av rösterna hade räknats, vara en motgång för EU.

Men när 98,38 procent av röstsedlarna räknats hade 50,07 procent av väljarna sagt JA till den europeiska integrationen av landet (49,93 procent var emot den). 

President Maia Sandu fick dock inte den majoritet hon behövde utan måste ställa upp i en andra valomgång.
Den hårfina marginalen och den sena omsvängningen gör att folkomröstningen kommer att ifrågasättas.

Presidenten Maia Sandu förbättrade samtidigt sina siffror. Hon fick 41,85 procent av rösterna, men eftersom hon inte fått en majoritet krävs en andra valomgång, som hålls 3 november.

På andra plats i presidentvalet kom landets tidigare generalåklagare, en kandidat från Socialistpartiet (PSRM) Aleksandru Stoianoglo, med 26,35 procent och på tredje plats är affärsmannen Renato Usatii (13,77 procent) från ”Vårt parti”.

Sandu har varit president sedan 2020 och är grundare av Aktions-och solidaritetspartiet och är den som 2022 förhandlade fram Moldaviens status som kandidat för EU-medlemskap.

Anklagelser om valfusk riktades mot Sandus parti redan före den dramatiska rösträkningen, och lär inte avklinga.

EU som erbjudit Moldavien 1,8 miljarder euro i belöning för att rösta "rätt" anklagar i sin tur Moskva för inblandning i valet, trots att det gick deras väg.

Idag måndag sa EU:s talesman Peter Stano "att den här omröstningen ägde rum under oöverträffade störningar och hot av Ryssland och dess ombud som syftar till att destabilisera det demokratiska processer."

Den officiella förklaringen till omsvängningen i folkomröstningen är att moldaviska medborgare som är bosatta i väst, vilkas valsedlar räknades sist, skulle ha fått vågskålen att tippa över till EU:s förmån.

Kreml-talesmannen Dmitrij Peskov sade på måndagen att dynamiken i omröstningen var "svår att förklara".

Enligt president Putin hade olika former av tillslag mot oppositionen påverkat resultatet.

Moskva har tidigare hävdat att den moldaviska regeringen begränsat möjligheterna för medborgare  bosatta i Ryssland att delta i omröstningen. Bara två vallokaler inrättades i Ryssland, med  cirka 5.000 valsedlar på varje, vilket skulle räcka till uppskattningsvis 500 000 moldaviska medborgare som lever i Ryssland.

Urszula Gacek, chef för OSSE:s observatörsgrupp, medgav på måndagen att de olika deltagarna inte tävlat på lika villkor..

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.