22 okt. 2024

30 länder företrädda i Kazan

Laos president Thongloun Sisoulith välkomnas vid ankomsten i Kazan.

Det sextonde BRICS-toppmötet har öppnats i Kazan, huvudstad i republiken Tatarstan mitt inne i Ryska federationen.


Företrädare för ett 30-tal länder närvarar, däribland president Xi Jinping från Kina, premiärminister Narandra Modi från Indien,  Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, Brasiliens f d president Dilma Rouseff, idag chef för Nya utvecklingsbanken, är alla på plats, liksom Muhammed al Nachajan, Förenade arabemiratens president och Irans president  Masoud Pezeshkian. 

Turkiets president  Recep Tayyip Erdoğan deltar som observatör liksom FN:s generalsekreterare Antonio Guterres,

Ryssland innehar ordförandeskapet för BRICS i år och står därför värd för mötet. Från 1 januari i år har Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika fått sällskap av Egypten, Förenade Arabemiraten, Iran och Etiopien.

Dessutom, som noteras av den ryske presidentens Vladimir Putins pressekreterare Dmitrij Peskov kommer Saudiarabiens status att avgöras inom kort.

Hörnstenarna är "suverän jämlikhet, respekt för valet av en egen utvecklingsväg, ömsesidig hänsyn till intressen, öppenhet, enighet, och strävan efter att bilda en multipolär världsordning och en rättvis modell för globala finansiella och handelssystem, och sökandet efter kollektiva lösningar på de mest akuta problemen i vår tid."

Siffrorna talar för sig själva: BRICS totala BNP är mer än $ 60 miljarder, andelen av den globala BNP är 37,4 procent (G7 har 29.3). BRICS står för ca en fjärdedel av världens varuexport.

Vitryssland, Azerbajdzjan, Algeriet, Malaysia, Syrien, Thailand och många andra - tre dussin länder - vill ansluta sig till BRICS.

Turkiet har trots sitt medlemskap i NATO inte har för avsikt att överge en multi-vektor politik. Moskva har redan bekräftat att en ansökan om medlemskap från Ankara har tagits emot.

Serbien , som under många år har utan framgång försökt att få till Europeiska Unionen, där nya hinder som uppfann för det, ser BRICS som ett fullvärdigt alternativ till EU .

Kazan toppmötet kommer att hållas i två steg. Den 22 oktober och 23 är BRICS medlemsmöten. De följande båda dagarna kommer även andra kommer att delta i evenemanget.

Arbetet i Kazan kommer att fortsätta även efter mötet i oktober 27-28, bl.a. med ett möte med cheferna för statistikbyråer i BRICS-länder.
 
Källa: RIA Novosti
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.