5 okt. 2024

53% fattiga i Argentina

I Argentina steg fattigdomen från nästan 42% till 53% under de första sex månaderna av Javier Mileis presidentskap, rapporterade statistikmyndigheter på torsdagen, en kraftig ökning som återspeglar verkningarna av ett extremt åtstramningsprogram.

Internationella valutafonden och utländska investerare berömmer Argentina för att ha minskat den månatliga inflationen från 25,5% i december förra året till 4,2 procent under de senaste månaderna.

AP

Assanges första tal efter frigivningen

4 okt. 2024

Guterres till Kazan

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kommer att delta i BRICS-toppmötet, som kommer att hållas i Kazan, sa chefen för världsorganisationens informationscenter i Ryssland, Vladimir Kuznetsov.

Kuznetsov påminde om att BRICS-toppmötet kommer att hållas i den ryska staden om tre veckor, rapporterar TASS .

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kommer att delta som en inbjuden person, noterade Kuznetsov.

Tidigare rapporterade det ryska utrikesdepartementet att Turkiets president Tayyip Erdogan bekräftat sitt deltagande i BRICS-toppmötet i Kazan.

En av de punkter som kommer att diskuteras är vilka länder ska ska erbjudas fullt medlemskap. Enligt Rysslands uppfattning är ett villkor för medlemskap att landet i fråga inte deltar i USA:s och EU:s olagliga sanktioner.

vzglyad.ru

CNN: Nasrallah ville ha en vapenvila

Strax innan han dödades av Israel ska Hizbollahs chef Nasrallah ha uttalat sig för en tre veckor lång vapenvila i Libanon.

Han anslöt sig till det USA och Frankrike tidigare föreslagit för FN.

Libanons utrikesminister säger detta på CNN. Om det är sant, så ljög Israels premiärminister Netanyahu för världen och förrådde Biden och Macron.

https://x.com/amanpour/status/1841747310134624655

Ryssland satsar på språkfrämjande utomlands

 

Ryssland satsar på språkfrämjande utomlands och fyrdubblar utgifterna för det ändamålet, rapporterar Jan-Erik Lindholm, redaktör för Svensk-ryska vänskapsföreningens hemsida.

Framför allt är det Afrika som sticker ut med ett spirande intresse för ryska språket.

3 okt. 2024

Israel attackerade mål i västra Syrien

"Landets statliga medier rapporterade att Israel genomförde attacker mot mål i kuststäder i västra Syrien", sa The Times of Israel.

Syriska telegramkanaler rapporterar att syriska luftförsvarssystem "aktivt konfronterade fiendens mål i Latakia, Jebla och Tartus" i mer än 40 minuter.

Enligt telegramkanaler förstördes flera granater nära Khmeimim, där den ryska flygbasen ligger. Mer än 50 granater sköts ner "med stöd av den ryska militären", heter det i rapporten.


Källa: EurAsia Daily

Falska nyheter - gammalt som gatan

Martin Luther spred "fake news" om påven

Falska nyheter uppfanns redan för 500 år sedan. Vi måste lära oss av deras historia, skriver filosofen 
Roman Krznaric.

Nej, påven hade inte åsnehuvud och fiskfjällshud. Det var bara i Martin Luthers propaganda och den blev närmast viral.

Sverige gör bort sig inför världen

Sveriges nytillträdda utrikesminister Maria Malmer Stenergard talar inför FN:s Generalförsamling. Ministern inleder med att Sverige alltid, trots svårigheterna och misslyckandena i dagens värld, står för FN-stadgans “suveräna jämlikhet mellan alla stater, fredlig lösning av dispyter, förbud mot hotet om eller att använda våld mot någon stat”.

Resten av talet handlar i stort sett om Sveriges fortsatta stöd för krig i stället för förhandlingar.

2 okt. 2024

Trump anklagar Biden/Harris för att starta världskrig


USA:s förre president Donald Trump har kritiserat vicepresident Kamala Harris och anklagat henne och president Joe Biden för inkompetens och upptrappning av konflikten med Iran, vilket kan leda till ett världskrig, enligt Politico.

USA:s förre president Donald Trump har använt Irans raketattack mot Israel för att skarpt kritisera vicepresident Kamala Harris och president Joe Biden, rapporterar Politico.