16 sep. 2024

USA-soldater kommer och går som de vill

USA:s och Nato:s närvaro blir allt tydligare i Sverige. Nyligen genomförde Nato en stabsövning på hemlig ort i Sverige där man planerade för evakuering av sårade från Baltikum.

På Muskö rapporteras amerikanska soldater komma och gå som de vill.

Och under hösten genomför Nato en rad manöver längs hela Ryssland gräns mot Europa.

Med tanke på att president Biden nu överväger att låta angripa ryksa mål med långskjutande missiler ser det ut som krigsföberedelser...

– The scenery is really nice, säger John Lake, amerikansk marinsoldat från delstaten Tennessee till lokaltidningen Mitti.

Han och 225 andra amerikanska marinsoldater har varit i Haninge för den gemensamma övningen Archipelago Endeavour 2024. Det är sjätte året för övningen men första med Sverige som Natomedlem.

I en vik hovrar drönare i luften innan två CB-90 stridsbåtar anländer till ljudet av skottsalvor. Under en landstigning hoppar svenska soldater ut och tar sig upp för en närliggande kulle. Amerikanska marinsoldater drar i land en flotte vid kajen och två till stridsbåtar anländer, tätt följda av ett ännu större fartyg.

Haningeborna är vana vid militärövningar, med Muskö och Berga i närområdet – men nu kan det bli en ännu vanligare syn. Den 15 augusti trädde DCA-avtalet (defence cooperation agreement) i kraft, ett försvarssamarbete med USA där den amerikanska militären bland annat får möjlighet att lagra material och ha personal på plats.

Avtlet innebär att USA slipper inrätta egna baser, utan får tillgång till 17 militära baser i Sverige, från Revingehed i söder till Kiruna i norr. Det finns två marina baser utpekade, Berga och Härnösand, och Stockholms amfibieregemente i Haninge ansvarar för båda.
Avtalet innebär att amerikanska styrkor, leverantörer och anhöriga ges tillträde till baserna, men sedan kan de olika baserna aktiveras till olika nivåer.

Frågetecken
Pål Wrange, professor i folkrätt, säger till Mitti  att det finns många frågetecken kring vad avtalet kan komma att innebära för de områden som påverkas.

– I princip innebär det att amerikanerna får komma och gå som de vill. Sedan kommer det troligtvis att ordnas på något praktiskt vis. Under normala omständigheter ligger det i båda parters intresse att det flyter bra. Men i praktiken har de obehindrat tillträde till de här områdena, säger han.

En av frågorna som väckt debatt kring avtalet är att de amerikanska styrkorna ska lyda under amerikansk lagstiftning. I princip innebär det att amerikanerna får komma och gå som de vill.

Frågan om kärnvapen har också lyfts. I Norge och Danmark, som har liknande avtal med USA, finns det specifikt uttryckt att det inte ska finnas kärnvapen på de aktuella baserna – något som saknas i det svenska avtalet. Det innebär i praktiken att kärnvapen skulle kunna förvaras i Haninge. Regeringen däremot hänvisar till att allt inom avtalet bygger på svenskt samtycke och landets suveränitet.

– Om man inte vill ha kärnvapen hade det varit bättre om det stod som en avtalspunkt, säger Pål Wrange.

Det politiska styret i Haninge är positiva till avtalet. Men det finns oro för t ex. ökat slitage på vägarna. Och hur påverkas kroglivet? Och fler militärer kommer att bosätta sig i Haninge

Från proxykrig till direkt krig
Det kan tycks som trivaliteter i förhållande till den större bilden. Nato för ett proxykrig i Ukraina, som riskerar att övergå i ett direkt krig med förödande konsekvenser.

För att markera sin stridberedskap mot Ryssland genför Nato en seri manövrar i höst.

STEADFAST FOXTROT 24 är en simuleringsassisterad strategisk, operativ och taktisk nivå funktionell övning som utgår från Tyskland,  9 - 20 september.

RAMSTEIN FLAGG 24 är en övning med luftstridskrafter i östra Medelhavet och utgår från Grekland,   30 september - 11 oktober.

CYBER COALITION är Natos årliga kollektiva cyberförsvarsövning och en av de största i världen. Genomförs i Estland   30 november - 6 december.

TOXIC VALLEY hålls 8 - 19 september i Slovakien.

BRAVE WARRIOR II hålls 26 augusti till 29 september i Ungern

HAMMER 2024 hålls i Finland 30 oktober - 12 november.

NAMEJS hålls i Lettland 3 september - 7 oktober.

MAVI BALINA 24 hålls i Turkiet 1 - 14 november.

POSEIDON 24 hålls i Bulgarien 4 - 11 november

Dessutom hålls Nato-manövrar i Italien, Spanien och Island. Vid den senaste omgången Nato-manövrer deltog 100 000 soldater. 

red



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.