24 sep. 2024

Tystnad! Folkmord pågår.

Små byar i Libanon som träffats av israeliska bomber. 492 döda första dagen. "Överallt i familjerna
gömmer man vapen", säger Israel. Foto: goodshepherdcollective.

Israels bombningar av Libanon har utlöst en öronbedövande tystnad i det s k världssamfundet*. Flertalet länder tycks köpa argumentet att Israel bara använder sin självförsvarsrätt.


Därmed jämställs Hezbollahs nålsting med den israeliska militärmaskinen som hela tiden fylls på av USA, världens största militärmakt.


Frågan är om inte Israel för länge sedan, genom tusentals anfall på grannländer,  har konsumerat hela utrymmet för självförsvar.

Självförsvarsrätten måste ses mot bakgrund av statens historiska meriter.

Vad gäller Israel kan man ta det på två sätt. I det korta perspektivet är den här sammanställningen från Al Jazeera upplysande. Israels krigshandlingar på palestinskt territorium och grannländer mellan 7 oktober 2023 och 1 augusti 2024, dvs. siffrorna inkluderar inte de senaste attackerna.


I ett längre perspektiv är hela Israels historia fylld av krig mot omgivande stater. 

I sexdagarskriget 1967 ockuperades Västbanken/Östra Jerusalem från Jordanien och Golanhöjderna från Syrien.

1978 invaderades Libanon med 300-1 200 döda till följd. Ett enigt FN:s säkerhetsråd fördömde invasionen (resolution 425).

1982-83 invaderade Israel på nytt Libanon.

1996 utsattes Libanon för 16 dagars israeliska bombningar.

2006 invaderade Israel på nytt sedan Hezbollah dödat två (2) israeliska soldater. 1 191 libaneser och 165 israeler dödades i kriget som pågick 1 månad och 2 dagar.

Detta vara några axplock ur en extremt våldsam historia. Varje gång Israel går i krig har det hetat att man värnar medborgarnas säkerhet. Har den verkligen ökat?

Idag måste invånarna i på många håll i Israel leva i skyddsrum. Omgivningen (framför allt Iran, houtierna) är i färd med att utveckla avancerade vapen för att verkligen retaliera och för varje ny israelisk offensiv ökar deras beslutsamhet.

Det är uppenbart att Mellanöstern går mot ett större blodbad och att USA som garant för Israels överutnyttjande av självförsvarsrätten är den drivande kraften i detta.

I Suezkriget 1956 gick USA emot Israels krigspolitik och så sent som 1978 under president Carter röstade USA för att fördöma invasionen av Libanon. Sedan dess har Israel haft fria tyglar och allt kan bara bli värre tills Israel till sist kommer att ställas inför en övermäktig motståndare på slagfältet.

Europa som för länge sedan sålt sin självständighet kommer dessvärre inte att kunna påverka den processen.

Stefan Lindgren 


https://www.trtworld.com/middle-east/un-special-rapporteur-say-israel-targeting-civilians-in-lebanon-18211943

* Qatar, Turkiet och några få länder har fördömt attackerna:

https://thepeninsulaqatar.com/article/24/09/2024/qatar-condemns-in-strongest-terms-israeli-aggression-on-lebanon
https://english.aawsat.com/arab-world/5064093-t%C3%BCrkiye-slams-israel%E2%80%99s-attacks-lebanon-calls-international-measures

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.