3 sep. 2024

Putin i Mongoliet


Måndagen den 2 september anlände Rysslands president Vladimir Putin på ett officiellt besök i Mongoliet.


Reseprogrammet inkluderade deltagande i evenemang som markerar 85-årsdagen av de sovjetiska och mongoliska väpnade styrkornas gemensamma seger vid floden Chalchin Gol och förhandlingar mellan den ryske ledaren och hans mongoliska kollega Ukhnagiin Khurelsukh i ett begränsat och utökat format den 3 september.
På flygplatsen i Ulaanbaatar möttes statschefen av en hedersvakt i traditionell mongolisk uniform. Nästa dag, den 3 september, anlände Putin och Khurelsukh till Sukhbaatar-torget i Ulaanbaatar för en ceremoni för att hedra det officiella mötet. Nationella flaggor hissades på torget och båda ländernas hymner spelades. En hedersvakt av mongoliskt kavalleri hälsade den ryske ledaren på låga hästar, som överfördes i hundratusentals till Sovjetunionen under det stora fosterländska kriget.

Det var Putins första resa till ett land som är juridiskt skyldigt att arrestera och överlämna honom till Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Detta enligt en "rättvisa" som varken USA, Ryssland eller en rad övriga länder erkänner. Drygt en tredjedel av FN:s medlemsländer har inte anslutit sig till ICC, däribland de folkrikaste, Indien och Kina.

Enligt Kreml kommer Putin att besöka Mongoliet på inbjudan av dess president för att fira 1939 års sovjet-mongoliska seger över Japan i slaget vid Chalchin Gol. Rysslands och Mongoliets militärer avslutade huvud- fasen av sina gemensamma övningar nära den gränser mot Ryssland och Kina, sade Moskva 26 augusti. Cirka 700 militärer och 200 enheter militär utrustning ingick i övningen, inklusive drönare, MiG-29 och Su-25 strids- flygplan, Mi-8 och Mi-24 helikoptrar och flera raket- komplex av typen Grad. Det var vid den mongoliska floden Chalchin Gol som Japan, en allierad till Nazityskland, led ett förkrossande nederlag 1939. Det resulterade i att Japan övergav sina planer på att attackera Sovjetunionen i samverkan med Tyskland.

Därmed lyckades Stalin förhindra öppnandet av en andra front i Fjärran Östern, vilket naturligtvis var en stor lättnad i slaget om Hitlers fascism. Hela Mongoliets befolkning är cirka 3 miljoner, och dess yta är tre gånger större än Frankrike, vilket gör det till det mest glesbefolkade landet på planeten. Ulaan- baatar upplever för närvarande en byggboom då demo- grafin har pekat uppåt de senaste åren. De traditionella relationerna mellan Moskva och Ulan Bator är mycket goda.

På 1920-talet inledde Sovjet ett omfattande hjälpprogram och staterna var allierade under hela sovjettiden. I början av 90-talet, vände sig Mongoliet, liksom Ryssland, bort från den socialistiska vägen. Enligt ”vesti.ru” räcker inte längre de historiska minnena för att upprätthålla relationerna på den tidig- are nivån. När det gäller handelsomsättning ligger Rys- sland på andra plats efter Kina. Mongoliet har också långtgående samarbete med USA och de båda höll i maj gemensamma övningar i staden Choibalsan. Vikten av det kommande besöket av den ryske presiden

Före mötet med den mongoliska ledaren vid statspalatset i Ulaanbaatar lämnade Putin en post i boken över landets hedersgäster. Efter detta inleddes förhandlingar i ett snävt format. Samtalet ägde rum i en jurta.

Presidenterna diskuterade frågor om ekonomi, politik och utbildning, samt vänskapliga relationer och ett allmänt strategiskt partnerskap.
Khurelsukh sade att den mongoliska sidan kommer att utveckla handel och ekonomiskt samarbete med Ryska federationen och kommer att ge betydande välstånd och välstånd till folket i de två länderna. Sedan skedde förhandlingar i utökat format.

Vid dem sa Putin att relationerna med Mongoliet är en av prioriteringarna för den ryska utrikespolitiken i Asien.
Bland annat meddelade den ryske ledaren att arbetet med ett tillfälligt handelsavtal mellan Eurasian Economic Union (EAEU) och Mongoliet slutförts, vilket bör förenkla leveransen av mongolisk export till den ryska marknaden.

Under förhandlingarna tackade den ryske ledaren även Mongoliet för dess respektfulla inställning till det gemensamma historiska förflutna.
Han uppgav att de mongoliska väpnade styrkorna kunde delta i paraden tillägnad 80-årsdagen av segern i det stora fosterländska kriget den 9 maj 2025 på Röda torget.

Som ett resultat av förhandlingarna slöts ett antal bilaterala avtal. Mycket uppmärksamhet ägnas åt att bygga upp ömsesidigt fördelaktiga handels- och investeringsband. Under mötena och förhandlingarna enades parterna om att uppdatera och intensifiera genomförandet av projekt som ingår i Mongoliet-Ryssland-Kinas ekonomiska korridorprogram.

En plan för sträckningen av gasledningen Soyuz-Vostok med en längd på nästan 100 mil, som kommer att ansluta Ryssland, Mongoliet och Kina, slutfördes.

President Putin åkte idag direkt från Mongoliet till Vladivostok för att delta i det årliga ekonomiska forumet där.

izvestija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.