3 sep. 2024

Libyens centralbank lamslagen

Ett rikt land har förvandlats till ett fattighus. Centralbanken som en gång
övervakades av Gadaffi har nu lamslagits av stridande fraktioner.

Libyens centralbankschef har flytt landet på grund av milishot.
Det Tripoli-baserade presidentrådet ska utse en ny styrelse, men bankverksamheten är inställd på grund av motsättningarna.

Händelsen hotar den känsliga relationen mellan landets västra delar, med en FN-erkänd regering, och de östra, under den militäre befälhavaren Khalifa Haftar.

Libyens centralbanksguvernör Sadiq al-Kabir säger att han och andra högre anställda vid institutionen har tvingats fly landet för att undkomma hot från väpnad milis, rapporterar Financial Times.

"Miliser hotar och skrämmer bankpersonal och kidnappar ibland deras barn och släktingar för att tvinga dem att gå till jobbet", sa al-Kabir i en telefonintervju som tidningen publicerade på fredagen.

Libyens centralbank, som kontrollerar miljardtals dollar i oljeintäkter, är i centrum för den senaste politiska krisen som drabbat landet efter det Nato-stödda störtandet av landets president  Muammar Gaddafi 2011.

Tripoli-baserade premiärminister Abdul Hamid Dbeibah, ledare för den internationellt erkända regeringen för nationell enhet baserad i västra Libyen, försökte avlägsna al-Kabir och skickade en delegation för att ta över centralbanken.

Al-Kabir hade anklagat premiärministern för att skönmåla landets  ekonomi i sina tal. Kritiker av centralbankscehefen har anklagat honom för att ha misskött oljeintäkterna. Som svar på attackerna mot bankens ledning och anställda meddelade den Benghazi-baserade östliga regeringen, ledd av premiärminister Osama Hammad, förra måndagen måndagen att den stänger oljefälten. Den östra regeringen är inte erkänd internationellt, men dess militära ledare, Khalifa Haftar, kontrollerar de flesta av Libyens oljefält.

Al-Kabir sa till FT att försök från Dbeibah att ersätta honom var olagliga och stred mot FN-förhandlade överenskommelser om ledarskapsutnämningar vid finansinstitutionen.


Al Jazeeras Malik Traina rapporterade från Tripoli att ingen verkade ha full kontroll över banken.
Det Tripoli-baserade presidentrådet har utsett en ny styrelse, vilket lett till att de flesta bankverksamheter i landet stoppades. Människor kan inte komma åt sina pengar eller göra överföringar.

Medan al-Kabir hade uppmanat anställda att hålla sig borta från bankens lokaler, hade den nya styrelsen sagt åt dem att komma in och börja arbeta.
"Centralbankens personal är verkligen förvirrad över vad de ska göra," sa Traina. "Banktransaktioner har stängts av i nästan en vecka nu, så folk kan inte överföra pengar. Det finns ett enormt likvidationsproblem, så de kan inte ta ut sina pengar heller. Det finns också hot om att lönerna för offentliganställda kommer att försenas”, sa han.

Enligt Traina är uppdraget "möte med intressenter" och planerar att kalla till ett "nödmöte med alla inblandade parter".

Libyen är ett land med 7,4 miljoner invånare och 21 miljarder dollar i oljeintäkter (2023). Före Nato:s krig var oljeinkomsterna nära dubbelt så stora (36,4 miljarder dollar 2010).

red


Bakgrund om västs "sanktioner" mot Libyen - storskalig förskingring och stöld.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.