12 sep. 2024

Fruktansvärda jurister


Nu är den här, "Fruktansvärda jurister", en oöverträffat grundlig uppgörelse med den den tyska rättvisans urspårning - före, under och efter Hitlerregimen.

Juristen Ingo Müller gav ut boken 1987, men sedan dess har den kommit i ett flertal upplagor på tyska, engelska och spanska - och nu på svenska. Den svenska översättningen bygger på den senaste, reviderade och utvidgade tyska upplagan från 2020.

Inte för intet kallas boken för standardverket om det tyska rättssystemet under nazisterna och hur följsamt det var och hur lite motstånd det erbjöd. En klassiker som är fri från juridiskt fikonspråk och exakt - bl.a. med ett stort antal fallbeskrivningar - nagelfar den tyska domarkåren.

Efter kriget gjorde de allierade, i synnerhet de amerikanska åklagarna i Nürnbergrättegångarna, ambitiösa planer på att åtala ledande verkställare av den nazistiska regimen, inklusive läkare och advokater. Ett antal anmärkningsvärda och banbrytande domar, fortfarande inflytelserika idag, utfärdades i mål mot ett litet antal åtalade.

Snart började dock Västtyskland – i sin nya roll som ett bålverk mot kommunismen under det kalla kriget – släppa takten i åtal. När rättegångar mot nazistiska juridiska tjänstemän slutligen kom till stånd frikändes även de mest blodtörstiga krigstidsdomarna såväl som domarna vid Hitlers folkdomstol.

Detta är historien som så kraftfullt granskas i Ingo Müllers bok. Ändå var det inte dessa brott i sig som väckte unga juriststudenter ilska när Müllers bok utkom 1987. Istället var det juristernas perfekt oavbrutna karriärer som han beskrev.

Som Hans Puvogel, författare till ett verk som krävde att "underlägsna personer" skulle dödas och elimineras, som utsågs till justitieminister i Niedersachsen så sent som 1976 (!).

Eller av Hans Filbinger, ministerpresident i Baden-Württemberg, som hade tjänstgjort som sjödomare och dömt en soldat för lydnadsbrott den 29 maj 1945, tre veckor efter krigets slut. Soldaten hade tagit bort de nazistiska emblemen från sin uniform den 1 maj, en vecka innan kriget slutade, en handling som enligt Filbinger visade på en hög grad av "principkorruption".

1978 fick Filbinger intensiv kritik från författaren Rolf Hochhuth för de dödsdomar som domaren dömde under sin tid på bänken. 30 år efter gärningarna försvarade Filbinger dessa domar och faktiskt hela sin generation. Hochhuth stämplade honom därefter som en "fruktansvärd jurist", en karakteristik som Müller gjorde till titel på sin bok.

Müller beskriver den särbehandling som vissa förövare åtnjöt, att de tilläts ta ut stora pensioner på grund av de högt uppsatta positioner de en gång hade. Han skriver om offren som aldrig fick ersättning efter att ha dömts enligt lagar om rasförorening. Han beskriver de 125 000 åtal som väcktes mot kommunister i Västtyskland och hur de åtalade i vissa fall åtalades av samma jurister som hade förföljt dem för deras roll som motståndsmän före 1945.

Boken är viktig läsning, för jurister såväl som för lekmän. Förvrängningen av rättvisan under nazitiden fortsätter smygande - under vackra tal om demokrati och utan att medborgare och media riktigt är varse de historiska sammanhangen.

Ingo Müller, född i norra Böhmen 1942. Studerade juridik och statsvetenskap (Dr. jur.; Dr. phil.), var förvaltningsjurist i Bonn och Bremen. 1995-2008 Professor i straffrätt och straffprocessrätt vid polisuniversitetet i Hamburg, 2006/2007 dess rektor. Pensionär sedan 2008. Bor i Berlin.

Den svenska upplagans främste tillskyndare är Erik Göthe, en av grundarna av föreningen FiB-juristerna (1972-2018), som träffade Müller på ett Sverigesök på 80-talet. Först med Gerundium öppnades en kanal för utgivning.

Den svenska översättningen av Stefan Lindgren har bl a fackgranskats av Lasse Ekstrand och Kaj Odelstål, som båda gjort viktiga anmärkningar.

Den vackert typograferade trådbundna boken är formgivaren Karin Sunvissons verk. Hon är utbildad vid 
Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs (ENSAD) i Paris. Tallinna raamatutriikikoda har tryck denna bok och nästan alla Gerundiums böcker med stor fackkunskap.

Boken är försedd med förklaring av förkortningar, noter och personregister. Den kostar 246 kronor och kan erhållas genom att sätta in 315 kr (inkluderar porto 69 kr) på förlaget Gerundiums bankgiro 403-2132.


Format: 133 x 208 x 38 mm, 

Antal sidor: 462 sid

Vikt: 523 gram

Förlagets hemsida:  https://www.gerundium.se






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.