18 sep. 2024

Ännu ett israeliskt terroristdåd

Tillverkaren av personsökaren "Gold Apollo" på Taiwan
förnekar all inblandning.

Antalet personer som skadades i personsökarexplosionerna i Libanon har stigit till över 4 000, varav 18 har avlidit..
Bland de skadade fanns många söner till höga Hizbollah-medlemmar.

En av de dödade var son till den libanesiske parlamentsmedlemmen Ali Ammar, rapporterar Reuters.

Irans ambasasadör sägs ha mist ett öga.

Explosionerna började cirka 15:30 lokal tid i södra och östra Libanon. De fortsatte i minst en timme.
 
Vissa explosioner inträffade efter att meddelanden skickats till personsökare, vilket tvingade folk att plocka upp dem eller hålla dem mot ansiktet för att titta på skärmen. Skadorna varierade från avhuggna fingrar, utskurna ögon och brända ansikten och kroppar. 
 
Mossad planterade det explosiva PETN i ett personsökarbatteri och sprängde det, vilket höjde batteriets temperatur till en nivå som var tillräcklig för att få den att detonera, rapporterar Sky News Arabia.

Den tidigare amerikanska underrättelseofficeren Edward Snowden tror att detonationen av personsökare i Libanon berodde på inbyggda sprängladdningar, inte en hackerattack:

"Om det här var explosioner av överhettade batterier skulle de förvänta sig fler mindre bränder och felfunktioner."

Flera flygbolag har redan ställt in flyg till Tel Aviv på grund av spekulationer om en möjlig vedergällningsattack från Libanon.
 
Operationen att detonera personsökare i Libanon godkändes under möten mellan Netanyahu, medlemmar av hans kabinett och säkerhetschefer, skriver Axios. Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre sa att USA inte var inblandat i personsökarexplosionerna i Libanon.

Uppgifter tyder på att en tillverkare på Taiwan kan vara inblandad, men den säger att tillverkningen var förlagd till Ungern.

Hamas har fördömt en serie personsökarbombningar över Libanon som en del av Israels aggression i regionen och säger att det är en upptrappning som bara kommer att leda Israel till "misslyckande och nederlag".
 
Libanons Hizbollah har anklagat Israel för en serie personsökarbombningar över Libanon, sade gruppen i ett uttalande: "Vi håller den israeliska fienden fullt ansvarig för denna kriminella attack som har resulterat i civila offer."

red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.