18 sep. 2024

124 för, 14 mot att kalla Israel ockupant


FN:s generalförsamling röstade idag med 124 röster mot 14 för att frånta Israel rätten till självförsvar på Västbanken, Gaza och östra Jerusalem.

Resolutionen baserades på Internationella domstolens rådgivande yttrande i juli att Israels ockupation av palestinskt territorium var olaglig.

Före omröstningen sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att han stödde ICJ-alternativet och skulle följa omröstningen, som uppmanar IDF att dra sig tillbaka till gränserna före 1967 inom 12 månader.

Resolutionen kräver att Israel upphör med den olagliga närvaron på palestinska territorier inom 12 månader.

Resolutionen uppmanar också medlemsländerna att inte sälja vapen eller militär utrustning till Israel som skulle användas i Gaza, Västbanken och östra Jerusalem.

Typiskt är att nejrösterna kom från förutom USA/Israel en samling östater som är beroende av USA samt i Tjeckien, Ungern och Argentina.

EU stod splittrat med Frankrike, Spanien, Irland, Finland, Estland, Lettland  m fl på ja-sidan medan Tyskland, Italien, Österrike, Polen, Slovakien, Litauen, Danmark, Sverige m fl. lade ner sina röster.

Om inte annat visar det att talet om ett "enat EU" bakom demokratiska värderingar och en "regelbaserad" ordning, är ogrundat.

Varje land har sin demokrati och sin ordning.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.