16 sep. 2024

USA-soldater kommer och går som de vill

USA:s och Nato:s närvaro blir allt tydligare i Sverige. Nyligen genomförde Nato en stabsövning på hemlig ort i Sverige där man planerade för evakuering av sårade från Baltikum.

På Muskö rapporteras amerikanska soldater komma och gå som de vill.

Och under hösten genomför Nato en rad manöver längs hela Ryssland gräns mot Europa.

Med tanke på att president Biden nu överväger att låta angripa ryksa mål med långskjutande missiler ser det ut som krigsföberedelser...

13 sep. 2024

Vance om möjlig fredsplan

Ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina kommer sannolikt att inkludera skapandet av en demilitariserad zon och Kievs vägran att gå med i Nato, sade den republikanske vicepresidentkandidaten J.D. Vance, när han pratade om Donald Trumps möjliga plan för att lösa konflikten i Ukraina.

Vance talade om Trumps möjliga plan på YouTube-kanalen  Shawn Ryan Shows.

Går Nato i krig?

JASSM, missilen som kan förvandla Ukrainakriget till en direkt konflikt Nato-Ryssland. 

Nato-länderna diskuterar nu inte bara Kievs möjliga användning av västerländska långdistansvapen, de bestämmer sig för om de ska bli direkt involverade i den ukrainska konflikten, sa Rysslands president Vladimir Putin i ett samtal med reportrar på torsdagen.

"Flyguppdrag för dessa missilsystem kan i själva verket endast utföras av militär personal från NATO-länder. Därför handlar det om ett beslut av Nato-länder att bli direkt inblandade i den militära konflikten eller inte”, noterade den ryska statschefen.

12 sep. 2024

Fruktansvärda jurister


Nu är den här, "Fruktansvärda jurister", en oöverträffat grundlig uppgörelse med den den tyska rättvisans urspårning - före, under och efter Hitlerregimen.

Juristen Ingo Müller gav ut boken 1987, men sedan dess har den kommit i ett flertal upplagor på tyska, engelska och spanska - och nu på svenska. Den svenska översättningen bygger på den senaste, reviderade och utvidgade tyska upplagan från 2020.

Tio orter i Kurskregionen befriade

Tio orter i Kursk-regionen har återtagits av ryska trupper efter att ha befunnit sig under Kievs kontroll, rapporterar försvarsministeriet. 

Detta var resultatet av en offensiv under de senaste två dagarna, hette det. Det gäller samhällena Apanasovka, Byachovo, Visjnevka, Viktorovka, Vnezapnoje, Gordejevka, Krasnooktjabrskoje, Obuchovka, Snagost och 10 oktober.

11 sep. 2024

Möte Scholz-Tusk inställt

Så såg det ut i april. Nu vill de inte träffas.

Den polske premiärministern Donald Tusk skulle på torsdagen ta emot det omtalade mediapriset M100 i Potsdam och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz skulle hålla lovtalet för honom. Allt var överenskommet i förväg.

Tills de båda på måndagen lämnade återbud: officiellt på grund av "schemaläggningskonflikter" och "inhemska politiska skyldigheter".

10 sep. 2024

Rapport ljuger om dödstal i Ukraina


SVT-Rapport påstod lögnaktigt att Ryssland dödat över 10 000 civila i Ukraina.

Sanningen är att nära 12 000 civila dödats sammanlagt i kriget, enligt FN-statistik men det inkluderar alla dem som dödats av ukrainsk militär.

4 sep. 2024

Turkiet vill gå med i BRICS

En redan starkt föråldrad karta över BRICS. De fem har blivit tio
men 36 länder kommer till toppmötet i Kazan i oktober.

BRICS-länderna kommer att överväga Turkiets ansökan om att delta i föreningen, sa den ryske presidentassistenten Jurij Usjakov till reportrar idag, rapporterar War and Peace.

"Turkiet har skickat in en ansökan om fullt medlemskap, vi kommer att överväga den," sa han.

Sanktionerna mot Ryssland olagliga?

Otto Schily, inrikesminister (SPD), 1998-2005, ifrågasätter lagligheten i sanktionerna mot Ryssland

Det är inte längre kontroversiellt att påstå att EU:s sanktioner mot Ryssland inte ger önskad effekt. Men nu ifrågasätts även deras laglighet.


Enligt framstående tyska advokater är delar av de europeiska sanktionerna mot Ryssland oförenliga med konstitutionella principer.

3 sep. 2024

Putin i Mongoliet


Måndagen den 2 september anlände Rysslands president Vladimir Putin på ett officiellt besök i Mongoliet.


Reseprogrammet inkluderade deltagande i evenemang som markerar 85-årsdagen av de sovjetiska och mongoliska väpnade styrkornas gemensamma seger vid floden Chalchin Gol och förhandlingar mellan den ryske ledaren och hans mongoliska kollega Ukhnagiin Khurelsukh i ett begränsat och utökat format den 3 september.

Libyens centralbank lamslagen

Ett rikt land har förvandlats till ett fattighus. Centralbanken som en gång
övervakades av Gadaffi har nu lamslagits av stridande fraktioner.

Libyens centralbankschef har flytt landet på grund av milishot.
Det Tripoli-baserade presidentrådet ska utse en ny styrelse, men bankverksamheten är inställd på grund av motsättningarna.

Händelsen hotar den känsliga relationen mellan landets västra delar, med en FN-erkänd regering, och de östra, under den militäre befälhavaren Khalifa Haftar.