14 aug. 2024

Vad IAEA fann i Zaporozje


Många västerländska medier, inklusive Dagens Nyheter, framställer gårdagens rapport från IAEA som ett stöd för Ukrainas version att ryssarna själva skulle ha orsakat branden genom att tända på bildäck under kyltornet i Zaporozje.

Det är en grov förvrängning av vad IAEA sa. Här följer gårdagens kommuniké från IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.Internationella atomenergiorganet (IAEA) vid Ukrainas kärnkraftverk Zaporizhzhya (ZNPP) tittade på bevis som lämnats till teamet i dag som fortsätter att indikera att måndagens brand inte startade vid basen av kyltornet, sa IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.

Efter sitt besök på nedslagsplatsen i går återvände teamet från IAEA Support and Assistance Mission to Zaporizhzhya (ISAMZ) idag till kyltorn 1. På grund av säkerhetsskäl observerade teamet från marknivå när ZNPP-personal filmade och fotograferade brandskadorna på insidan av tornet från vattenmunstyckets distributionsnivå, som är cirka 10 meter hög. Fotografierna och videofilmerna visades omedelbart för teamet.

ISAMZ-teamet försågs senare med kopior av foton och filmer som bekräftar omfattande skador på de interna komponenterna vid vattenmunstyckets distributionsnivå.

"De bevis som samlats in förstärker vår slutsats att huvudbranden osannolikt verkar vara vid basen av kyltornet", sa generaldirektör Grossi.

Från bilderna och bilderna av kyltornets interiör identifierade teamet skräp som överensstämde med en betydande brand och observerade mörka brännmärken över det inre av betongväggarna som reste sig från vattenmunstyckets distributionsnivå. Inga främmande föremål eller material var synliga.

ZNPP har informerat teamet om att brandens inverkan på den strukturella integriteten av kyltorn 1 måste utvärderas och att det kan finnas ett behov av att demontera det.

Teamet har begärt tillgång till det andra av de två kyltornen på anläggningen för att se inuti strukturen och identifiera liknande material och specifikationer som kan ha funnits i kyltorn 1 före branden.

Under sin inspektion och precis efter att ha begärt tillgång till kyltorn 2, följdes ISAMZ-teamet omedelbart tillbaka till en säker plats på grund av ett flyglarm.

"Att få tillgång till vattenmunstyckets distributionsnivå skulle vara viktigt för teamet att få en bättre förståelse av händelserna och andra relevanta omständigheter. Byrån kommer att fortsätta att begära detta som en del av vår roll att övervaka efterlevnaden av de fem konkreta principerna för skydd av kärnkraftverket i Zaporizhzhya”, sade generaldirektör Grossi.

Nyhetsbanken: Vad IAEA säger är oförenligt med Ukrainas version men förenligt med den ryska persionen att två ukrainska drönare med 10 minuters mellanrum antänt kyltornet. Som vanligt kan IAEA inte säga rent ut något som inkriminerar Kiev eller dess herrar. Men samtidigt drar sig IAEA:s tjänstemän för att ljuga, vilket kan få svåra följder för organisationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.