15 aug. 2024

Vad döljer sig bakom ISW?


Västerländska media hänvisar ofta till ISW, Institute for the Study of War som en "objektiv" rapportör om kriget i Ukraina och nu i de ryska gränsområdena. Vi serveras påståenden om att t ex. Kievarmén ockuperar ett område "stort som Mälaren" och att det utvidgas dag för dag.

I ryska media berättar människor hur de på egen hand tar sig in och ut från Sudzja, den enda större ort som Ukraina säger sig behärska. Bilden av vad Ukrainasoldaterna håller på beskrivs mer som kringflackande banditer. Så vad ska man tro på?ISW presenteras som en objektiv akademisk forskargrupp men är i verkligheten en amerikansk neokonservativ tankesmedja, grundad av Kimberley Kagan 2007.

Hon har som akademisk forskare bistått den amerikanska miliärledningen i Afghanistan, Irak, Syrien och nu Ukraina.

Listan över hennes akademiska arbeten talar sitt eget språk. 2016 publicerade hon en artikel om "hur Ryssland styr USA" - ett akademiskt hjränspöka med fotnötter och allt.

Hon är ingift i Kagan-klanen, som har rötter i Litauen och varit djupt engagerad i det nykonservativa "Project for the New American Century",

Maken, Frederick Kagan, tillhörde dem som bedrev lobbying for invasionen av Irak 2003. Dennes bror Robert Kagan anses vara en ledande förespråkare för "liberal interventionism" och är i sin tur gift med Victoria ("Fuck the EU!") Nuland, fram till helt nyligen asnsvarig för USA:s Ukrainastrategi.

Bröderna Kagans far, Donald Kagan, är expert på det antika Grekland, men har skrivit minst en bok tillsammans med sonen Frederick om behovet av att stärka USA:s krigsmakt.

IO styrelsen för ISW ingår förutom Kimberley Kagan William Kristol, politiker (D) som tillhörde lobbyn för Irakkriget; Joseph I Lieberman, vice president-kandidat 2000, bärare av titeln "Defender of Israel" och en av förespråkarna för livstidsstraff mot Julian Assange; liksom David Petreaus, chef för ISAF:s ockupationsstyrkor i Afghanistan 2010-11 och därefter CIA-chef till 2012.

Joseph Lieberman ingick för övrigt tillsammans med Carl Bildt i "Committee for the Liberation of Iraq" som bildades 2002 för att driva fram Irakinvasionen följande år.

Vilken "objektivitet" kan man vänta sig av en sådan samling personer, upp över öronen engagerade i USA:s krigspolitik?

Stefan Lindgren

 

.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.