Under det tredje året av det islamiska emiratet Afghanistans styre minskade antalet säkerhetsincidenter med nästan 90 procent jämfört med de två föregående åren, rapporterar TOLOnews med hänvisning till pressekreteraren för inrikesministeriet Abdul Matin Kani.
Enligt TOLOnews egna uppgifter inträffade det under det tredje året av det islamiska emiratets styre 10 incidenter i olika provinser i Afghanistan och mer än 130 människor dödades eller skadades. De inträffade i provinserna Baghlan, Kandahar, Herat, Bamiyan, Badakhshan och Kabul.
IS (Islamska staten) har tagit på sig ansvaret för några av attackerna. Dessutom förekommer det periodiska sammandrabbningar vid den pakistanska-afghanska gränsen mellan styrkorna från det islamiska emiratet och pakistanska gränsvakter i områdena Torkham, Dand Patan och Chaman, vilket lett till förluster på båda sidor.
Den 18 mars 2024 inledde Islamabad attacker med pakistanska stridsflyg mot delar av Paktika och Khost, och dödade eller skadade minst åtta personer, inklusive kvinnor och barn. Det islamiska emiratet kallade attackerna en tydlig kränkning av afghansk suveränitet och sade att mål på pakistansk mark attackerades som svar.
Den 25 juli sa den tillförordnade försvarsministern i det islamiska emiratet, Mohammad Yaqub Mujahid, att den afghanska regeringen snart skulle ha full kontroll över landets luftrum:
"Vi uppmuntrar alla att inte kränka vårt lands luftrum och att respektera Afghanistan och dess heliga territorium."
Talibanerna betraktas fortfarande som en terroristisk organisation av flertalet stater i världen.
USA försöker alltjämt odla fientlighet mot talibanstyret i hopp om att en dag kunna komma tillbaka.
Länder som idag de facto erkänner Afghanistan i betydelsen att de låtit landet öppna ambassader och konsulat är Kina, Bangla Desh, Indonesien, Iran, Pakistan, Qatar och Förenade Arabemiraten.
Ryssland har fört samtal med talibanerna och har tagit upp ekonomiska
relationer i ännu blygsam skala, dock utan att formellt återställa
fullvärdiga diplomatiska relationer. Samtal med en rad grannländer om normalisering av situationen i och kring Afghanistan har förts i Moskva. Men Rysslands krav på en "inkluderande" regering i Kabul står fast som villkor för fullt erkännande. (OBS. Felaktiga uppgifter om motsatsen i Ekot 15/8)
Stefan Lindgren
Källa: EurAsia Daily
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.