2 aug. 2024

Putin mötte frigivna ryssar


Vladimir Putin mötte i går på Vnukovo2-flygplatsen kväll de ryssar som kunnat återvända hem  efter fångväxlingen med USA och Tyskland.

"Först och främst vill jag gratulera alla till deras återkomst till sitt hemland", sa presidenten.

Statschefen tackade också de frigivna som arbetat för militären för deras lojalitet mot eden och plikten och tillkännagav sin nominering till statliga utmärkelser.

Tidigare på torsdagen rapporterade FSB att personerna återförts till sitt hemland som ett resultat av ett utbyte som ägde rum på den turkiska flygplatsen i Ankara.  Det rör sig om åtta personer som suttit fängslade i ett antal Nato .

Bland de släppta finns Artem och Anna Dultsev, Pavel Rubtsov, Vadim Konosjtjenok, Michail Mikusjin, Roman Seleziov , Vladislav Kljusjin , såväl som minderåriga barn. Dessutom ingår en rysk  medborgare i Tyskland som avtjänade ett livstidsstraff för påståt mord på en tjejensk terrorist, känd under namnet Krasikov."

Många av dessa personer anklagades för att samarbeta med rysk underrättelsetjänst, men i de flesta fall kunde deras skuld inte bevisas, betonade byråns samtalspartner.

Det förväntades att Alexander Vinnik , som var anklagad i USA för konspiration till att begå penningtvätt, också skulle återvända till sitt hemland. Men, som hans mamma Vera berättade för RIA Novosti, ringde hennes son från ett amerikanskt fängelse på torsdagen och sa att han tagits bort från utbyteslistan utan förklaring.

I sin tur utvisades Paul Whelan , Kevin Leak, Evan Gershkovich , Demuri Voronin, Vladimir Kara-Murza *, Alsa Kurmasjeva, Lilija Chanysheva, Vadim Ostanin, Ksenja Fadejeva, Alexandra Skotjilenko, Ilja Jashin *, Andrej Pivovarov och Oleg Orlov * från Ryssland. .

Som noterats i Kreml undertecknade Vladimir Putin dekret som benådade dem för att ryssar som fängslats utomlands skulle kunna återvända till sitt hemland. Moskva tackade också den vitryska   presidenten Alexander Lukasjenko för gesten av välvilja att benåda den tyske medborgaren Rico Krieger, som dömts till döden. Dessutom uttryckte Kreml tacksamhet till de länder som hjälpt till att förbereda utbytet.

* Personer markerade med asterisk är sådana som i Ryssland betecknats som utländska agenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.