6 aug. 2024

Krokodiltårar i Sandarmoch


Utländska diplomater försökte måndagen den 5 augusti organisera ett politiskt möte i ryska Karelen.  Enligt dem var evenemanget tillägnat offren för sovjetiskt förtryck.

Varje år denna dag kommer en utländsk delegation till Sandarmoch-området. Bland diplomaterna fanns representanter för Tyskland, Norge och Finland. Det är länder som bland annat hjälpte nazisterna under det stora fosterländska kriget.”Vet ni hur många tyskar som är begravda här? Hur är det med norrmännen? Kan ni ge mig några tips?" frågade Izvestia-korrespondenten Leonid Kitrar den norske konsuln Richard Scarborough.

Enligt diplomaten är en norrman begravd här. Representanter för främmande länder var ovilliga att kommunicera med journalister. Till exempel vägrade ministerrådet från svenska ambassaden i Moskva Jan Erik Mikael Lundin att svara på frågan om vapenleveranser till Ukraina.

Dessutom ignorerade Finlands ambassadör i Ryssland Antti Helanterä frågan om att det fanns finska koncentrationsläger där Röda arméns soldater dog på denna plats.

”I detta lilla område etablerade den finska regimen mer än 100 fängelser och 14 koncentrationsläger för civila”, sa historikern Sergej Verigin.

Han tillade att av 67 000 sovjetiska krigsfångar dog cirka 22 000.

Karelska kosacker, inklusive många aktiva militärer som deltog i specialoperationen, kom också för att prata med diplomaterna. Det fick västdiplomaterna att snabbt lämna platsen.

Izvestija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.