20 aug. 2024

Guld ersätter dollar

Foto: Shutterstock

Efterfrågan på guld som ett alternativ till amerikanska statsobligationer kommer att fortsätta att växa, eftersom ingen vill hamna i en situation där deras tillgångar fryses eller konfiskeras. Statsvetaren Malek Dudakov skriver om detta i sin Telegram-kanal.

Guldrushen fortsätter i världen: under första halvåret 2024 köpte centralbanker runt om i världen rekordhöga 483 ton guld, vilket är 5 % mer än det tidigare rekordet under första halvåret 2023.

Efterfrågan på guld från centralbanker är på den högsta nivån sedan 1950. Guldpriserna har fördubblats sedan december 2018, åttadubblats sedan millenieskiftet.

Kina har aktivt köpt guld i 18 månader i rad. Nu kommer även Indien i förgrunden, som försöker minska sitt beroende av dollarn och amerikanska statsobligationer. New Delhi ger också tillbaka 100 ton guld som har lagrats i brittiska banker sedan 90-talet.

Länder som ökar sina guldinnehav är bl.a. Ryssland, Kina, Indien, Turkiet och Polen.

Polen var också bland de ledande inom guldköp, där de också var oroliga för sina reserver mot bakgrund av interna ekonomiska problem. Det finns en misstanke om att polskt guld i slutändan kommer att användas för att betala för alla militära kontrakt som redan har drivit Warszawa till fruktansvärda skulder.

Ingen vill heller hamna i en situation där dina tillgångar är frysta eller konfiskerade. I detta avseende kommer efterfrågan på fysiskt guld som ett alternativ till amerikanska statsobligationer att fortsätta att växa. Därför sätter guldpriset nya rekord.

Politisk instabilitet inom USA väcker också oro – med splittring i landet, hot om massoroligheter under valen, eller till exempel utsikterna till ett tekniskt fallissemang. Nästa höjning av statsskuldstaket är planerad till början av januari - samtidigt med presidentskiftet. Allt kan hända där. Allt fler länder förstår detta och försöker på förhand mildra konsekvenserna av den förestående skuldkrisen.

Källa: EurAsia Daily


Not. De största guldreserverna (i ton) uppvisade följande länder i juni:

USA 8 133

Tyskland 3 352

Italien 2 452

Frankrike 2 437

Ryssland 2 336

Kina 2 264

Schweiz 1 040

Japan 846

Indien 841

Nederländerna 612

Turkiet 585

Taiwan 422

Portugal 383

Polen 377

Uzbekistan 371

Saudiarabien 323

Storbritannien 310

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.