5 aug. 2024

Börskrasch i Tokyo

Det japanska aktieindexet Nikkei 225 har noterat den största nedgången i historien pågrund av rädsla för en USA-recession. Nikkei har tappat 792,32 miljarder dollar i marknadsvärde sedan den 11 juli - en minskning med 27 procent.

Tokyobörsen sjönk med mer än 12 procent i morse i den senaste anfallen av försäljningar som beror på  oro över tillståndet i den amerikanska ekonomin.
Jämförelseindexet Nikkei 225 drabbades av sin största nedgång i historien, föll med 12,40 % medan det bredare Topix-indexet tappade 12,23 %.

Det kommer efter att USA-indexet Dow Jones Industrial Average sjönk 1,5 % i fredags sedan den amerikanska arbetsmarknaden svalnat mycket mer än väntat i juli.

De europeiska börserna stängde också på kraftigt minus i slutet av förra veckan. På Stockholmsbörsen har nästan hela kursuppgången 2024 utraderats.  Prisnivåerna är faktiskt nästan tillbaka till läget januari 2022.

Japans finansminister Shunichi Suzuki förklarade idag att regeringen samarbetar med centralbanken och övervakar marknaderna noga.

"Det är svårt att säga vad som ligger bakom nedgången i aktier", sa Suzuki till reportrar och tillade att myndigheterna tittade på börsrörelser med "stor oro".

Dåliga jobbdata och spekulationer om att USA är på väg mot en lågkonjunktur fick världsmarknaderna att rasa förra veckan. Även Bitcoin drogs med i fallet och sjönk från 62 000 till under 50 000 dollar.

Men Japans aktier drabbades särskilt hårt, med oron över den amerikanska ekonomin förvärrad när den japanska yenen steg till sitt högsta värde mot dollarn på sju månader.

I ett försök att lugna volatiliteten på marknaden avbröts terminshandeln i 10 minuter som en så kallad "kretsbrytare" på Nikkei- och Topix-indexen på Osakabörsen i Japans västra metropol.

Emellertid kan alltsammans vara en storm i ett vattenglas då USA-ekonomin fortfarande växer och en lågkonjunktur är långt ifrån säker.

Bank of Japan höjde förra veckan räntorna för andra gången på 17 år, med tal om att ytterligare en räntehöjning att komma, medan den amerikanska centralbanken har antytt en sänkning redan i september.

dailymail.co.uk, nyhetsbanken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.