9 aug. 2024

Baksmällan i Kiev

Spåren efter en meningslös Kiev-operation mot civilbefolkningen i Kurskregionen.

Kievregimens angrepp på Kurskregionen i Ryssland, som startade i tisdags var en våghalsig operation som gav utdelning i västvärldens massmedia. Skenbart vittnade den om Kievarméns vitalitet och djärvhet.

Men lika meningslös som invasionen var militärt, lika tung blir nu baksmällan. Den ukrainska försvarsmakten har förlorat nära 945 man i attacken mot Kursk-regionen, uppger det ryska försvarsministeriet.

Den ukrainska armén efterlämnade 102 pansarfordon, utslagna eller helt enkelt övergivna,, rapporterade det ryska försvarsministeriet den 9 augusti.

Däribland 12 stridsvagnar, 17 pansarvagnar, 6 infanteristridsfordon, 67 pansarstridsfordon samt 12 enklare fordon, 2 självgående missilkomplex "Buk M1" och tre fältartilleripjäser.

Det ryska ministeriet för nödsituationer har meddelat att situationen i Kursk-regionen betraktas som en federal nödsituation, vilket innebär större möjligheter för invånarna att få kompensation för de skador som ukrainarna ställde till med. Människor som tvingades lämna sina bostäder på grund av ukrainska attacker kommer att ersättas med 10 000 rubel .

De ukrainska styrkor som finns kvar i Kursk-regionen får nu lägga benen på ryggen. Under fredagen bombades deras positioner av Su-34-jaktbombplan från de ryska flygstyrkorna.

Dagen innan konstaterade USA-tidningen Newsweek att den ryska armén framgångsrikt förstörde utrustning som levererats av väst till Ukrainas styrkor i Kursk-regionen. Schweiziska Neue Zürcher Zeitung menade att attacken mot den ryska regionen inte erbjuder några verkliga utsikter för den ukrainska väpnade styrkan .

Enligt de senaste uppgifterna från det ryska hälsoministeriet skadades 66 personer i Kurskregionen som ett resultat av attackerna, inklusive nio barn. Enligt den tillförordnade vice guvernören i regionen, Andrej Belosotskij, dödades fyra civila .

Rysslands president Vladimir Putin kallade händelsen en storskalig provokation och uppmanade myndigheterna i ryska regioner att komma till Kurskbornas hjälp. 

izvestija  9/8

Nyhetsbankens kommentar: Västmedias oförfalskade entusiasm över Kievregimens terroristiska operation mot intet ont anande civila i Kursk-området. Visar två saker: 

1) Pratet om att Nato skulle ålägga Kiev begränsningar i användningen av vapen som väst levererat är vilseledande. I praktiken har USA godkänt att vapnen används för att göra intrång i Ryssland. Storbritannien har aldrig ens i ord begränsat vapnen användning. Och Tyskland gav klarsignal helt nyligen att tyska pansarvagnar åter ska få rulla in över Rysslands gränser.

Ukrainas från allra första början Nato:s krig. Men nu blir det uppenbart för alla.

2) Det som sker styrker de farhågor som den ryska ledningen uttalade 22 februari 2022 som ett motiv för den särskilda militära operationen. Ryssland kan inte tillåta att Ukraina blir ett Nato-land, ett "antiryssland" i Rysslands mjuka liv. Till stor del saknas naturliga gränser mellan Ukraina och Ryssland och de vansinnesraider som Zelenskyj beordrar idag kan upprepas i morgon var som helst längs den drygt 200 mil långa gränsen.

Västs förnekande av Rysslands legitima säkerhetsintressen är en grundorsak till konflikten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.