30 aug. 2024

Amerikansk "Patriot" kan ha träffat F-16-plan

Foto: US Air Force

Ett av de sex  F-16-plan som levererats till Ukraina har kraschat och piloten omkommit. En möjlig orsak till kraschen av det första F-16-planet som levererats till Ukraina kan ha varit "vänlig eld", säger en källa i landets flygvapen till Voice of America.

"Olika versioner övervägs, inklusive "vänlig eld" från Ukrainas eget luftförsvar, ett tekniskt fel och pilotfel. De exakta orsakerna kommer dock att bli kända först efter att utredningen är klar”, sa källan och tillade att utredningen av händelsen fortsätter.

Den ukrainska parlamentsledamoten Maryana Bezuglaya sa att F-16 sköts ner av ett Patriot-komplex på grund av dålig kommunikation mellan enheter.

"Enligt min information sköts F-16-planet ner av ett Patriot luftvärnsmissilsystem på grund av diskordination mellan enheter. Rapporterna noterade att han "tappade kontrollen", skrev hon i sin Telegram-kanal.

Tidigare har generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor (AFU) bekräftat förlusten av planet och pilotens död.

"När en missilattack avvärjdes från Ryssland på Ukrainas territorium användes F-16-jaktplan från den ukrainska försvarsmakten tillsammans med enheter av luftvärnsmissilstyrkor. Under händelsen  förlorades kontakten med ett av flygplanen. Som det visade sig senare kraschade planet och piloten dog”, står det i rapporten.

Piloten Aleksej Mes dog i olyckan. Enligt CNN var han och en annan pilot, Andrei Pilsjtjikov, ansiktena utåt för Ukrainas kampanj för att skaffa F-16 stridsflygplan. Pilsjtjikov kraschade 2023 under en träningsflygning. I en intervju med CNN under utbildningen sa Mes att han och andra ukrainska piloter behövde genomgå en avskalad version av utbildningen. "Vi skulle ha mycket tid att studera flygplanet fullt ut i fredstid, men vi har inte tid", noterade han.

Tidigare sa en amerikansk tjänsteman  till Wall Street Journal att orsaken till olyckan var pilotfel.

Enligt The Times (London) har Ukraina fått löften om 79 stridsflygplan, och sex av dem har överförts till Kiev av Nederländerna. Ukrainas president Vladimir Zelensky insisterar dock på att öka deras antal till 120-130 - "för att framgångsrikt konfrontera Ryssland i luften."

Den ukrainska försvarsmaktens överbefälhavare, Aleksandr Syrskyj har  sagt att F-16:orna ska placeras "40 km eller mer" från frontlinjen så att de inte kan skjutas ner. Enligt honom kommer de effektivt att kunna förstöra ryska kryssningsmissiler och träffa markmål.

Den 1 augusti blev det känt att F-16:orna som anlände till Ukraina redan gjort sina första stridsuppdrag – planen användes som luftvärnssystem.

news.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.