30 aug. 2024

Amerikansk "Patriot" kan ha träffat F-16-plan

Foto: US Air Force

Ett av de sex  F-16-plan som levererats till Ukraina har kraschat och piloten omkommit. En möjlig orsak till kraschen av det första F-16-planet som levererats till Ukraina kan ha varit "vänlig eld", säger en källa i landets flygvapen till Voice of America.

"Olika versioner övervägs, inklusive "vänlig eld" från Ukrainas eget luftförsvar, ett tekniskt fel och pilotfel. De exakta orsakerna kommer dock att bli kända först efter att utredningen är klar”, sa källan och tillade att utredningen av händelsen fortsätter.

28 aug. 2024

Den "gröna" slakten på fåglar

Offer för höga byggnader i Chicago.

Två miljoner fåglar kolliderar varje år med vindkraftverk utanför Polens kust. Är det en acceptabel siffra tycker den "gröna" lobbyn?

Det var Daniel Bengtsson från Birdlife som i förbifarten nämnde siffran i ett ekoinslag i går. Jag tycker kanske att den vore värd ett eget inslag.

Varför är det moltyst om vindkraftverkens miljökostnader?

26 aug. 2024

Hur skulder gör de rika rikare


Den nuvarande ukrainska skuldhärvan visar dubbelmoralen hos internationella organ som IMF,  när det gäller att behandla länder som inte kan betala sina skulder och som befinner sig i liknande skuldproblem, säger USA-ekonomen Michael Hudsom i en intervju på  Geopolitical Economy Hour.

Ukraina slipper betala, medan fattiga länder i syd måste betala - och det till högre ränta. Huson samtalar här med Radhika Desai, ekonomiprofessor vid universitetet i  Manitoba, Winnipeg, Kanada.

25 aug. 2024

Frankrike angriper Telegram


Pavel Durov, grundaren av Telegram, har arresterats i Frankrike. Enligt jurister hotas han av upp till 20 års fängelse för att inte ha "samarbetat" med myndigheterna.


2014 hade Durov en liknande konflikt med rysk säkerhetstjänst som krävde att få en bakdörr till Telegram för att kunna avslöja kriminella verksamheter. Han vägrade och Ryssland till synes backade från kraven.

24 aug. 2024

Kennedy backar Trump i swingstater


Donald Trump accepterar stödet från Robert F Kennedy Jr. 
Timmar efter att ha meddelat tillkännagivandet i fredags gick 70-årige RFK Jr. upp med Trump på scenen under den republikanska presidentkandidatens möte i Glendale, Arizona.

Kennedy sa att Trump kommer att "göra Amerika friskt igen" och vara en president "som kommer att skydda oss mot totalitarism." 

Myter om antisemitism i Mellanöstern

T v. Avi Shlaim, t h. Chris Hedges, i ett samtal om antisemitism i Mellanöstern.

"Arabiska judars erfarenheter avslöjar myterna om antisemitismen i Mellanöstern", är titeln på senaste utgåvan av The Chris Hedges Report där den amerikanske journalisten  Chris Hedges samtalar med historikern och författaren Avi Shlaim. 

Det var Israel som skapade splittringen och den svåra situationen för judarna i Mellanöstern, anser Shlaim.

Vacklar stödet för Kiev?


"Inga mer nya pengar till Ukraina", rapporterade "FAZ" i mitten av augusti. Enligt den tyska  trafikljuskoalitionens nuvarande budgetplanering kan endast militärt bistånd som redan har godkänts levereras till Kiev.

Detta ledde snabbt till misstanken att den federala regeringen ville stänga av pengarna. Vilda spekulationer uppstod och den ukrainska ledningen klagade i Berlin.

Kort därefter kommer det (förväntade) förnekandet: Kanslerns löfte kvarstår att Ukraina ska få stöd så länge det behövs. 

23 aug. 2024

USA bakom maktskiften i Sydasien

Sheikh Hasina (t.v.) och Imran Khan (t.h.), Bangla Deshs respektive Pakistans ledare
har båda störtats från sina ämbeten och anklagar USA för inblandning.

Jeffrey D. Sachs säger att FN bör utreda anklagelserna som Imran Khan och Sheik Hasina har riktat mot Washington. De störtade ledarna för Pakistan respektive Bagla Desh anar USA:s manipulationer bakom maktskiftena.

Imran Khan försmäktar i fängelse, efter en pervers dom, som styrker misstankarna och Sheikh Hasina flydde till Indien efter en våldsam kupp.

Vems drönare över Tyskland?

 imago-bilder 134320099

Tysk skandalpress påstår att ryska drönare flyger över det största industriområdet i Schleswig-Holstein. Statliga säkerhetsvakter undersöker nu möjlig spionverksamhet.

Flensborgs åklagarkammare har inlett en utredning om misstanke om agentverksamhet i sabotagesyfte. Bakgrunden är flera iakttagelser av drönare över industriområdet Brunsbüttel i Schleswig-Holstein.

Enligt uppgifter från "Bild" flög drönarna i hög hastighet över kritiska infrastrukturanläggningar, inklusive ett kärnkraftverk och en LNG-terminal.

Med tanke på att tyska stridsvagnar nu rullar på ryskt territorium - i Ukrainas intrång i Kurskregionen, kunde man kanske säga tjänligt åt dem!

Men vid närmare eftertanke talar inget för att drönarna skulle vara ryska. Flygningarna har pågått sedan den 8 augusti och ett flygande föremål registrerades senast i går natt. Det spekuleras i att drönarna kan ha skickats upp från civila fartyg i Nordsjön . En särskilt slående incident var den 20 augusti, när en drönare sågs färdas i mer än 100 km/h över Chem Coast Park Brunsbüttel och upprepade gånger ignorerade flygförbudszonen i det avvecklade kärnkraftverket.

Schleswig-Holstein State Criminal Police Office tror att drönarna är av typ Orlan-10 militära drönare, som har en räckvidd på 500 till 600 kilometer och kan användas i sabotagesyfte. Drönare sågs flyga över ett militärt övningsområde i Schleswig-Holstein för ungefär ett halvår sedan. 

Men med tanke på den version av sabotaget mot NordStream som nu odlas i tyska myndigheter - att det var Ukraina som låg bakom - kan man tycka att misstankarna borde riktas mot Kiev.

Det ligger otvivelaktigt i Kievs intresse att skrämma upp den tyska allmänheten och kanske påverka regeringen att släppa resterande (få) förbehåll för hur Kiev får använda tyska vapen.

Källa: Bild, T-online, vestiFM

Vad gör Kiev efter Kursk?


Den ukrainska försvarsmaktens intrång i Kursk-regionen har avstannat, rapporterar tidningen Vzgljad, och nu står det ukrainska kommandot inför ett val att antingen fortsätta att koncentrera styrkorna i de ockuperade områdena eller försöka rikta ett nytt angrepp i en annan riktning. Vilket beslut kommer Zelenskyjs kontor att fatta och har fienden några alternativ?

Militära experter anser att invasionen av den ukrainska väpnade styrkan i Kursk-regionen bara är en avledningsmanöver utformad för att dölja förberedelserna för en huvudattack mot en annan sektor av fronten.

Kamala Harris redo fortsätta krigen


När Kamala Harris på det demokratiska partikonventet i går hade chansen att staka ut en ny väg för USA, bort från de pågående krigen, tog hon inte den. Tvärtom upprepade hon föregångaren Bidens fraser och lögner.

Här ett utdrag om utrikespolitiken - med faktakontroll.

20 aug. 2024

Guld ersätter dollar

Foto: Shutterstock

Efterfrågan på guld som ett alternativ till amerikanska statsobligationer kommer att fortsätta att växa, eftersom ingen vill hamna i en situation där deras tillgångar fryses eller konfiskeras. Statsvetaren Malek Dudakov skriver om detta i sin Telegram-kanal.

Guldrushen fortsätter i världen: under första halvåret 2024 köpte centralbanker runt om i världen rekordhöga 483 ton guld, vilket är 5 % mer än det tidigare rekordet under första halvåret 2023.

16 aug. 2024

Talibanerna stoppade terrordåd

Under det tredje året av det islamiska emiratet Afghanistans styre minskade antalet säkerhetsincidenter med nästan 90 procent jämfört med de två föregående åren, rapporterar TOLOnews med hänvisning till pressekreteraren för inrikesministeriet Abdul Matin Kani.

Enligt TOLOnews egna uppgifter inträffade det under det tredje året av det islamiska emiratets styre 10 incidenter i olika provinser i Afghanistan och mer än 130 människor dödades eller skadades. De inträffade i provinserna Baghlan, Kandahar, Herat, Bamiyan, Badakhshan och Kabul.

15 aug. 2024

Vad döljer sig bakom ISW?


Västerländska media hänvisar ofta till ISW, Institute for the Study of War som en "objektiv" rapportör om kriget i Ukraina och nu i de ryska gränsområdena. Vi serveras påståenden om att t ex. Kievarmén ockuperar ett område "stort som Mälaren" och att det utvidgas dag för dag.

I ryska media berättar människor hur de på egen hand tar sig in och ut från Sudzja, den enda större ort som Ukraina säger sig behärska. Bilden av vad Ukrainasoldaterna håller på beskrivs mer som kringflackande banditer. Så vad ska man tro på?

14 aug. 2024

Vad IAEA fann i Zaporozje


Många västerländska medier, inklusive Dagens Nyheter, framställer gårdagens rapport från IAEA som ett stöd för Ukrainas version att ryssarna själva skulle ha orsakat branden genom att tända på bildäck under kyltornet i Zaporozje.

Det är en grov förvrängning av vad IAEA sa. Här följer gårdagens kommuniké från IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.

12 aug. 2024

2 000 civila i klorna på Kiev-styrkan

Kärnkraftverket "allvarligt skadat" i ukrainsk attack – Moskva
Kärnkraftverket i Zaporozje har attackerats av ukrainska drönare och ett kyltorn satts i brand.

Nya uppgifter om Kiev-regimens intrång i Kursk-regionen framkommer hela tiden. Hela operationen saknar annan militär betydelse än att den sprider död och skräck i den ryska civilbefolkning som inte hunnit fly.

Minst 12 civila uppges ha dödats och mer än 120 skadats i Ukrainas gränsöverskridande attack mot den ryska regionen. Kontakten med 2 000 civila i stridszonen är bruten.

10 aug. 2024

Tesdriven journalistik: fallet Navalnyj


I mitten av februari i år nåddes världen av budskapet att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj avlidit i ryskt fängelse. Hans död var enligt västmedia orsakad av Rysslands korrupte och auktoritäre president Putin. Denne påstås även ha beordrat ett försök att förgifta Navalnyj med novitjok i augusti 2020. Stämmer anklagelserna eller finns det en annan version?

Våren 2023 utkom boken The Navalny Case med undertiteln: Conspiracy to Serve Foreign Policy. Författaren, Jacques Baud, är schweizare och tidigare underrättelseofficer och Natomedarbetare (mer information nedan). I sin bok problematiserar författaren bilden av Navalnyj liksom av de uppseendeväckande händelserna kring honom, exempelvis den påstådda novitjokförgiftningen.

Walz drar en vals


USAs blivande vicepresident, Walz, vill censurera "desinformation", det vill säga sådant som motsäger officiella berättelser. Några exempel på vad vi inte längre kan bestrida:

Jean Bricmont, författaren till den klassiska "Humanitär imperialism" (Karneval förlag) ger exempel på vad vi numera med säkerhet vet varit desinformation.

9 aug. 2024

Baksmällan i Kiev

Spåren efter en meningslös Kiev-operation mot civilbefolkningen i Kurskregionen.

Kievregimens angrepp på Kurskregionen i Ryssland, som startade i tisdags var en våghalsig operation som gav utdelning i västvärldens massmedia. Skenbart vittnade den om Kievarméns vitalitet och djärvhet.

Men lika meningslös som invasionen var militärt, lika tung blir nu baksmällan. Den ukrainska försvarsmakten har förlorat nära 945 man i attacken mot Kursk-regionen, uppger det ryska försvarsministeriet.

6 aug. 2024

Vad gjorde Sjojgu i Teheran?

Vid ett besök i september visade iranierna Sergej Sjojgu, då rysk
försvarsminister, sina senaste missiler.

Sekreteraren i det ryska säkerhetsrådet Sergei Shoigu besökte igår Teheran mitt under en kraftigt försämrad relation mellan Iran och Israel efter mordet på den palestinske politikern Ismail Haniyeh i den iranska huvudstaden.

Shoigu träffade ett antal högt uppsatta tjänstemän, inklusive president Masoud Pezesjkian, vars invigning Haniyeh deltog i.

Krokodiltårar i Sandarmoch


Utländska diplomater försökte måndagen den 5 augusti organisera ett politiskt möte i ryska Karelen.  Enligt dem var evenemanget tillägnat offren för sovjetiskt förtryck.

Varje år denna dag kommer en utländsk delegation till Sandarmoch-området. Bland diplomaterna fanns representanter för Tyskland, Norge och Finland. Det är länder som bland annat hjälpte nazisterna under det stora fosterländska kriget.

5 aug. 2024

Börskrasch i Tokyo

Det japanska aktieindexet Nikkei 225 har noterat den största nedgången i historien pågrund av rädsla för en USA-recession. Nikkei har tappat 792,32 miljarder dollar i marknadsvärde sedan den 11 juli - en minskning med 27 procent.

Tokyobörsen sjönk med mer än 12 procent i morse i den senaste anfallen av försäljningar som beror på  oro över tillståndet i den amerikanska ekonomin.

2 aug. 2024

Putin mötte frigivna ryssar


Vladimir Putin mötte i går på Vnukovo2-flygplatsen kväll de ryssar som kunnat återvända hem  efter fångväxlingen med USA och Tyskland.

"Först och främst vill jag gratulera alla till deras återkomst till sitt hemland", sa presidenten.

Statschefen tackade också de frigivna som arbetat för militären för deras lojalitet mot eden och plikten och tillkännagav sin nominering till statliga utmärkelser.