12 aug. 2024

2 000 civila i klorna på Kiev-styrkan

Kärnkraftverket "allvarligt skadat" i ukrainsk attack – Moskva
Kärnkraftverket i Zaporozje har attackerats av ukrainska drönare och ett kyltorn satts i brand.

Nya uppgifter om Kiev-regimens intrång i Kursk-regionen framkommer hela tiden. Hela operationen saknar annan militär betydelse än att den sprider död och skräck i den ryska civilbefolkning som inte hunnit fly.

Minst 12 civila uppges ha dödats och mer än 120 skadats i Ukrainas gränsöverskridande attack mot den ryska regionen. Kontakten med 2 000 civila i stridszonen är bruten.
Den ukrainska armén har ockuperat 28 bosättningar i den ryska Kursk-regionen och trängt in cirka 12 km inom landets territorium, avslöjade tillförordnade guvernören Aleksej Smirnov på måndagen. I en rapport till president Vladimir Putin om situationen i gränsregionen sa Smirnov att det inte finns någon tydlig frontlinje i nuvarande sammandrabbningar med ukrainska trupper, vilket gör det komplicerat att bedöma var de befinner sig.

Sammandrabbningarna i gränsområdena i Kursk-regionen har pågått sedan den 6 augusti, då Kievs trupper inledde ett stort gränsöverskridande intrång. Det ryska nödministeriet och den nationella antiterrorismkommittén (NAC) har inlett åtgärder i regionen.

"Situationen i regionen är för närvarande svår... Det finns omkring 2 000 människor vars öde vi inte känner till," sade Smirnov och syftade på invånare i bosättningar som för närvarande kontrolleras av Kievs armé.

Minst 12 civila har dödats i regionen sedan förra veckan, sade tjänstemannen, medan ytterligare 121 har skadats, inklusive tio barn. Han noterade att omkring 121 000 lokalbefolkning antingen lämnat området eller har evakuerats sedan striderna började, men ytterligare 180 000 är fortfarande föremål för evakuering.

Smirnov avslöjade tidigare att den ukrainska armén hade försökt att hindra evakueringsförsök genom att "skjuta mot civila och ambulanser."

Bredden på intrångsområdet uppskattas till ungefär 40 km, och den ryska militären har redan förberett ett pansarvärnsdike på ungefär samma avstånd för att skydda området mot framryckningar från ukrainska trupper, sade Smirnov. Han varnade dock för att sabotagegrupper med ryska dokument hade hittats verksamma i området och sa att han beordrade en ökning av patruller för att utrota dem.

Vladimir Putin talade till tjänstemän vid ett möte på måndagen och fördömde Kievs intrång i Kursk och drönareattacker i andra ryska regioner som "urskillningslösa attacker mot civila" och varnade för att alla fredssamtal med Ukraina skulle vara omöjliga så länge detta fortsätter.

Den ryska människorättsombudsmannen Tatyana Moskalkova kallade tidigare Kievs intrång "barbariskt" och vädjade till FN att fördöma Kievs agerande och vidta åtgärder för att stoppa dem.

Den ryske presidenten har fördömt Ukrainas urskillningslösa attacker och försök att rikta in sig på kärnkraftsanläggningar mitt i Kursk-invasionen

Inga fredssamtal med Ukraina är möjliga så länge de genomför angrepp på civilbefolkningen och hotar kärnkraftverk, har Rysslands president Vladimir Putin sagt.

Putin talade vid ett möte med högre tjänstemän i måndags och talade om Ukrainas senaste intrång i gränsregionen Kursk, samt en drönaranfall som skadat Rysslands kärnkraftverk i Zaporozje.

I kärnkraftverket pågår inga kärnreaktioner, men bara att hålla det i malpåse kräver minutiös säkerhet. En ukrainsk drönare släppte avsiktligt bensin eller annat brännbart material i ett av kyltornet där innanmätet som bl a består av plast började brinna.

Tydligen strävar fienden, som förlitar sig på hjälp från sina västerländska herrar... att förbättra sina förhandlingspositioner i framtiden. Men hur kan vi prata om förhandlingar med dem som genomför urskillningslösa attacker mot civila, civil infrastruktur eller försöker hota kärnkraftsanläggningar?

Putin fortsatte med att säga att ett av Kievs främsta mål i Kursk är att avleda uppmärksamheten från Donbass, där ryska styrkor stadigt har vunnit mark de senaste månaderna.

"Men vad är resultatet? Takten i offensiva operationer... har inte bara inte avtagit, utan tvärtom ökat starkt.”

Genom att tränga in i Kurskregionen försökte Ukraina också undergräva moralen hos den ryska befolkningen, men uppnådde motsatta resultat, sade Putin och noterade en ökad ström av frivilliga för att gå med i militären och försvara gränsen.

Moskvas främsta mål i detta skede är att driva tillbaka de ukrainska styrkorna från ryskt territorium. "Fienden kommer att få ett värdigt svar. Alla våra mål kommer utan tvekan att uppnås.”

Den ryska militären har uppskattat Kievs förluster under det pågående intrånget i Kurskregionen till omkring 1 600 soldater och 200 pansarfordon.

rt.com (nyhetsbyrå förbjuden i EU)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.