22 juli 2024

Skola träffades idag

Denna skola i Donetsk besköts idag. Barnen var på lov men två lärare skadades.

Kievregimens beskjutning av civila i utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk fortsätter i nära nog total mediaskugga. Under gårdagen dödades fyra av Kievs raketer och 10 sårades. Sedan 1 april har 65 dödats, varav ett barn. 277 har sårats varav 22 barn.


Det rapporterar chefen för DNR, Denis Pusjilin i en intervju med Rossija24 (förbjuden i EU) idag. Samtidigt rapporter TASS om fyra stora explosioner idag i Donetsk.

Fyra stora explosioner inträffade i Kiev- och Vorosjilovskij-distrikten i Donetsk, rapporterar TASS.

Enligt en lokal Telegram-kanal skadades skola nr 96 i Kalininskij-distriktet i Donetsk allvarligt, och två lärare skadades. I Kiev-distriktet i Donetsk skadades en byggnad och tre bilar förstördes. Innan detta träffade en ukrainsk missil ett bostadshus i Donetsk.

Den 9 november 2023 uppgav Ryska federationens ständiga representant vid  FN Vasilij Nebenzija, under ett möte i FN:s säkerhetsråd, att Ukrainas väpnade styrkor har skjutit mot DNR över 25 000 gånger sedan februari 2022, och ca. 145 000 granater föll på republikens territorium.

Enligt honom skadades mer än 16 000 hus och över 3 500 civila infrastrukturanläggningar. 5 360  personer, inklusive 357 barn, fick skador av varierande svårighetsgrad.

Tidigare stoppades vattenförsörjningen till Donetsk, på grund av ett rörbrott,.

Pusjilin uppger att två orter  i DNR, Krasnogorovka och Toretsk (Dzersjinsk) är på väg att fullständigt befrias av ryska styrkor. Två orter i Charkovregionen har just befriats. Den ryska framryckningen går långsamt men ter sig obeveklig.

Enligt svensk kvällspress utgör det område som ryska trupper befriat i år en yta motsvarande Flens kommun. Även om det är en underskattning vittnar det om hur svåra striderna är.

Det mest oroande, säger Pusjilin, är att Kievstyrkorna nu skjuter vilt på civila nära kontaktlinjen som försöker ta sig över till den ryska sidan. Flyktingar från Dzersjinsk uppger att hela familjer har dödats och det ryska åklagarämbetet samlar nu in vittnesmål för att kunna ställa ukrainarna till svars för krigsförbrytelser.

TASS, Rossija24

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.