23 juli 2024

Fakta sparkas - USA på väg upp

EU är den stora förloraren sedan 2010. USA och Kina
har båda kunnat öka sina andelar av världsekonomin.

Det finns en rätt allmän uppfattning om USA som ett imperium på väg ner. Senast i torsdags fick USA kritik från Internationella valutafonden för sin oförmåga att åtgärda landets skuldberg, som motsvarar till 97,8 procent av landets BNP.

Emellertid visarstatistiken bakom diagrammet ovan att USA:s andel av världsproduktionen har ökat de senaste åren. Tillsammans med Kina har det kannibaliserat på EU:s ekonomi, vars andel av världens BNP minskat.

Trots politisk retorik om motsatsen har USA och Kina haft det mest framgångsrika ekonomiska partnerskapet i modern historia, menar webbsidan Inside Chinas Business. G7-gruppenr som inkluderar  USA, Kanada, Storbritannien, Japan, Tyskland, Frankrike och Italien uppvisar en sjunkande andel av världsekonomin. I takt med att tillväxtekonomierna, och särskilt Kina, har blomstrat har G7:s andel av den globala BNP sjunkit dramatiskt.

Men en närmare granskning av de underliggande ekonomiska data visar att USA:s andel av den globala BNP har stigit, särskilt sedan 2010. USA är det enda G7-landet som tar en större andel av den globala BNP samtidigt som Kinas ekonomi skjutit i höjden.

Framför allt vittnar statistiken om hur USA dragit undan mattan för EU-ekonomierna. det har skett på flera plan. EU tvingas betala alltmer för sin energiimport och en stor del går till USA, sedan USA sprängt North Stream 2-ledningen och tvingat EU att införa sanktioner mot rysk energi. 

Tysklands beslut att stänga av både kärnkraft och kol ter sig mot den bakgrunden som ett rent ekonomiskt harakiri.

USA:s krig i Ukraina har tvingat EU att resa en ny järnridå mot Ryssland och stoppa allt ekonomiskt samarbete, vilket får katastrofala verkningar med tanke på att den ryska ekonomins komplementaritet visavi övriga Europa. De potentiella symbiotiska effekterna är enorma, ett faktum som redan geopolitikens fader, Rudolf Kjellén, påpekade i 1900-talets början.

EU har också hindrats att till fullo dra fördel av Kinas expansion, genom att USA påtvingat kontinenten en Kina-fientlig politik. Tyskland som investerat tungt i Kina (30 Volkswagenfabriker i Himmelska riket) inför nu sanktioner mot kinesiska elbilar som slår tillbaka på den egna bilindustrin.

Samtidigt lockas europeiska företag över till USA av de enorma statssubventionerna för grön energi.

EU är alltså den stora förloraren och om man därtill lägger att EU:s politiska elit tycks fast beslutet att fortsätta USA:s krig i Ukraina till siste ukrainaren, inser man hur det vilseförts av korrupta ledare vars  transatlantiska lojaliteter är mycket starkare än plikten att tjäna de egna länderna.

Stefan Lindgren

Resurser och länkar: Hoppa över klass: Kinesiska studenter blickar bortom USA
https://www.chartr.co/stories/2022-08... 

Wall Street Journal, USA-Kina Investeringsflöden större än trott https://www.wsj.com/articles/BL-CJB-2... 

För rika kinesiska studenter blir det att studera utomlands normen https://list.juwai.com/news/2012/05/i... 

EGS Biweekly Global Business Newsletter, nummer 109, tisdagen den 28 maj 2024 https://geowizard.biz/2024/05/egs-biw... 

Statista, Länderna med flest länder som studerar utomlands https://www.statista.com/chart/3624/t... 

Zerohedge, visualiserar G7:s sjunkande andel av den globala BNP https://www.zerohedge.com/geopolitica... 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.