15 juli 2024

Attentatet på Trump påverkar kriget



Den ryska hemsidan Svobodnaja Pressa (SP) har intervjuat den ukrainske politkern Olef Tsarjov som lever på Krim om konsekvenserna av det misslyckade mordförsöket på Trump för Zelenskyj-regimen.

Allmänt anses att attentatet mot Trump har ökat hans chanser att vinna valet.

I Ukraina har det  mordförsöket  orsakat förtvivlan, om inte panik, i hela den styrande eliten. Om Biden fortfarande hade en liten chans att vinna valet före den 13 juli, anser många att de chanserna gick upp i rök efter fem skott mot hans motståndare.

Bidens vädjan om sammanhållning kommer för sent, när han redan i månader piskat upp opinion mot Trump som en återfallsförbrytare som tänker införa diktatur - med Högsta domstolens hjälp!

"SP": I Kiev finns en känsla av att de sköt mot Trump, men träffade Andrei Jermak, Zelenskyjs kanslichef.... Finns det ingen alternativ framtidsplanering i Kiev?

– Det råder verkligen panik och desperation… Zelenskyjs team var hoppfullt om att Biden skulle vinna – även om Trump har större chans. Nu är hoppet borta.

- Situationen som har utvecklats efter skjutningen är obehaglig inte så mycket för Zelenskyj, utan för Jermak, eftersom alla i Trump-teamet vet exakt vem som satsade på Biden.

- På Jermaks order förstördes alla Burisma-filer, som kunnat avslöja alla Hunter Bidens motbjudande affärer i Ukraina. Men det fanns också många provocerande uttalanden från Zelenskyjs sida angående Trump. Till exempel sa han att om Trump vägrar att finansiera Ukraina kommer han att bli en "förlorarpresident" och förstöra USA:s inflytande i världen. Han förolämpade också offentligt den framstående journalisten Tucker Carlson, en erkänd Trump-allierad. 

- När han sa att han var villig att göra en intervju med Zelenskyj svarade denne: "Mr Tucker Carlson borde kontrollera sina källor på FSB närmare. Ukrainas president har ett helt annat schema och Tucker Carlson ingår inte där.”

- De ukrainska myndigheterna satsade allt, om inte på seger för Biden, så åtminstone på segern för det demokratiska partiet, för någon av dess kandidater.

"SP: Vad nu? Kan vi förvänta oss några överraskningar från Zelesnkyj, några nya politiska steg, eller rentav fredstrevare?

- Jag tror inte. Det råder en situation där varje steg leder till att situationen förvärras. Det är en hopplös situation.

– Han har redan gjort uttalanden om vapenvila, men drog sig snabbt tillbaka. Tydligen insåg han att han skulle försätta sig själv i en mycket obekväm situation. Så fort han börjar prata om fred blir han genast väldigt sårbar. Om han plötsligt ändrar sin retorik så kommer han inte att kunna  styra befolkningen, sådant måste göras försiktigt och under lång tid. Men han har helt enkelt inte den tiden.

– Jag tror att Zelenskij bara kommer att prata om fred när han är säker på att det kommer att bli fred och att han kommer att komma överens med ryssarna. Det innebär att en överenskommelse först måste träffas i slutna förhandlingar. Sedan – en förändring i retoriken. Därefter offentliga förhandlingar där icke-offentliga överenskommelser görs. Och det faktum att Zelenskij inte talar om fred nu betyder att det inte finns någon överenskommelse ännu.

"SP: Varför skulle de vara rädda för Trumps löfte "att lösa problemet Ukraina på en dag"? Även om han vinner valet kommer han inte att regera förrän i januari. Och om han tar makten, kommer han verkligen att tänka på Ukraina först? Som om det inte fanns viktigare saker...

– Trumps argument var att han skulle sluta förse dem med vapen och då skulle Kiev ge upp omedelbart. Men Biden har inte levererat något på sex månader, och ingen har haft bråttom att kapitulera.

- Jag tror att fientligheterna kommer att fortsätta i ytterligare tre månader, och först då öppnas ett nytt fönster för förhandlingar. Men om Ukraina kommer att använda detta fönster – det får tiden utvisa.

"SP": Å andra sidan förbereder de ukrainska väpnade styrkorna en ny "motoffensiv", de bevarar sina styrkor... Är de kapabla till detta?

– Ukrainarna säger att de sparar reserver – för närvarande finns det cirka sex brigader. Därtill kommer de flygplan som väst sedan länge lovat att leverera. Men för det första kan F-16 stridsflygplan inte klassificeras som "mirakelvapen", och för det andra är sex brigader inte en styrka som kan göra ett genombrott i striderna. Jag tror att Kievs-armén i en eventuell motoffensiv på sin höjd kommer att kunna bromsa de ryska truppernas frammarsch under valkampanjens höjdpunkt i USA. Mer kan de knappast vänta sig.

https://svpressa.ru/politic/article/422546/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.