12 juli 2024

3 000 dollar i sekunden till nya kärnvapen

I ett öppet brev till president Joe Biden och kongressen hävdade Union of Concerned Scientists (UCS) att det nya ballistiska missilsystemet med interkontinental räckvidd, som kallas Sentinel, är "dyrt, farligt och onödigt."

Försvarsdepartementet bekräftade på måndagen fortsättningen av projektet, och släppte resultatet av en granskning som krävdes enligt lag när kostnadsberäkningen hade rusat till "minst" 131 miljarder dollar tidigare i år, vilket fått vissa demokrater i kongressen att reagera, enligt The Hill.

Försvarets granskning fann att Sentinel var "nödvändigt för nationell säkerhet", men forskarna höll inte med om bedömningen.

"Det finns inga sunda tekniska eller strategiska skäl för att spendera tiotals miljarder dollar på att bygga nya kärnvapen," sa Tara Drozdenko, chef för UCS globala säkerhetsprogram, i ett uttalande.

Nobelprisvinnande fysikern Barry Barish, som skrivit under brevet, var också hårt kritisk mot Pentagons tillvägagångssätt.

"Det är ogenomtänkt att fortsätta att utveckla kärnvapen, som Sentinel-programmet", sa han.

Kostnaden är dock knappast den enda anledningen till att avbryta programmet, hävdar UCS-forskare. Silona som inrymmer kärnvapenmissilerna, som finns i North Dakota, Montana, Wyoming, Colorado och Nebraska, är sårbara för attacker – i själva verket är de designade för att dra bort fiendens vapen från andra amerikanska mål, enligt Scientific American . En sådan attack skulle utsätta enorma delar av den amerikanska befolkningen för radioaktivt nedfall.

Eftersom de är troliga mål hålls silomissilerna avfyrningsklara så att USA:s president kan avfyra dem inom några minuter. Detta "ökar risken för kärnvapenkrig" som kan utgå från falsklarm, felräkningar eller missförstånd, står det i UCS-brevet.

Forskarna hävdar vidare att det inte finns något behov av ett landbaserat kärnvapensystem med tanke på effektiviteten hos kärnvapenbeväpnade ubåtar - en av de andra delarna av kärnvapentriaden, tillsammans med bombplan. Sådana ubåtar är "dolda till sjöss" och "i huvudsak osårbara för attacker", enligt brevet. Dessutom är ubåtsmissilerna lika exakta som landbaserade missiler och har redan större "förstörelsekraft än vad som någonsin skulle kunna användas effektivt", heter det.

Ubåtssystemet håller också på att ses över, liksom "luft"-komponenten i kärnvapentriaden. Totalt planerar den amerikanska militären att spendera mer än 1 biljon dollar (1 000 miljarder) under 30 år på att förnya kärnvapenarsenalen, enligt Arms Control Association.

USA leder kärnvapenkapprustningen, enligt två studier som publicerades förra månaden, varav en visade att nästan 3 000 dollar per sekund förbrukades 2023.

https://www.commondreams.org/news/scientists-end-land-based-nuclear-weapons

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.