4 juli 2024

Varför vill USA inte förhandla om Ukraina?

Jeffrey D. Sachs är professor vid Columbiauniversitetet och har varit rådgivare åt flera av FN:s generalsekreterare, åt Solidarnosc i Polen, Boris Jeltisn i Ryssland och en rad länder i Latinamerika och Asien.

Envetet har han de senaste åren drivit linjen att Ukrainakonflikten måste lösas genom förhandlingar.  

Så här skrev han i en artikel nyligen:

Härdsmältan är här!

"Härdsmältan är här", skriver Carl Bildt på sitt X-konto. "Biden i torsdags, Macron på söndag och Sunak på torsdag nästa vecka”.

"Den liberala demokratins härdsmälta, självförvållad i alla tre fallen," svarade Eric Bonse på "LostinEU".
"I London tidigarelade Sunak själv valet - i full vetskap om att Labour skulle vinna. I Paris utlyste Macron nyval på eget initiativ – väl medveten om att nationalisterna skulle vinna. Och i Washington bestämde sig Biden själv för att kandidera igen trots sin ålder.
I alla tre fallen är det 'liberala' politiker som setts som stöttepelare i det 'fria väst'. Nu har de blivit ett problem – för Storbritannien, EU och USA. Vad som följer av detta är oklart. Säg bara inte att 'härdsmältan' orsakades av någon ond kraft.
Snarare ligger felet i en felaktig politik som inte längre stöds av medborgarna - och som tydligen inte längre det 'liberala' västerländska etablissemanget klarar att upprätthålla", slutar Bonse.

Källa: Lost in EU

En vit dvärg


USA förtjänar inte längre att kallas Imperiet, skriver Paul Edwards på clearinghouse.com. Det hör hemma på de gigantiska misstagens skrothög.

3 juli 2024

Gör brittiska valet skillnad?

Mediamogulen Rupert Murdochs tabloid The Sun stöder öppet Labour i valet, medan
The Mail kämpar för de konservativa.

Labour kommer utan tvekan att vinna det brittiska valet i morgon, enligt YouGovs opinionsmätning. De kommer att vinna stort . Men den förändring som Keir Starmer erbjuder britterna är en kosmetisk förändring av samma slag som Barack Obama genomförde i USA.


Labour kommer att fortsätta krigspolitiken i Ukraina. Brexit ligger fast och Tories skrämselpropaganda att Labour kommer att chockhöja skatterna för de rika kommer att implodera.

Nato kan inte enas om Ukrainastöd


Nato:s medlemsländer har inte kunnat nå någon överenskommelse om långsiktiga åtaganden i fråga om militärt bistånd till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån DPA rapporterar, med hänvisning till källor i delegationer.

2 juli 2024

Fem SU-27 förstörda

Det ryska försvarsministeriet meddelade att fem ukrainska stridsflygplan förstörts på "en öppen uppställningsplats" i Mirgorod i Poltava-regionen på måndagen. Attacken utfördes med Iskander-M-missiler.

De förstörda planen var fem aktiva Su-27-attackflygplan och ytterligare två SU-27 under reparation skadades. Enligt västmedia (Forbes) var det bara två plan som förstörts.

Su-27 är en fjärde generationens sovjetiska stridsflygplan som utvecklats av Suchojs konstruktörsbyrå  på 1970-talet. Planet kan bära både luft-till-luft, och luft-till-mark missiler.

I april i fjol sa den ukrainske flygvapenchefen Jurij Zsolt att Ukraina har två Su-27-brigader (ca 48 flygplan).

rbk.ru

 

Ryssland höginkomstnation


Ryssland har kvalat in i kategorin "höginkomstland", meddelar Världsbanken på sin blogg. År 2023 tog bruttonationalinkomst per capita ett skutt från 12 830 dollar per capita till 14 250 dollar per capita. Det är mer än många länder kan drömma om.


Banken förklarade lyftet med en ökning av försvarsutgifterna, samt en återhämtning i aktiviteten i handeln, den finansiella sektorn och byggindustrin.