12 juni 2024

Österrike har sex kön - hur fungerar det?

Österrike går särskilt långt,när det gäller att tillmötesgå krav på att kunna registrera "icke-binär" könstillhörighet, rapporterar Neue Zürcher Zeitung. Totalt sex alternativ finns tillgängliga.

Förutom "man" och "kvinna" kan man registrera sig som "diverse", "inter", "öppen" och "ingen information".


Lösningen antogs
i stort sett i tysthet i ett land som är konservativt i sociopolitiska frågor. Hur gick det till? Inte genom ett politiskt beslut. I slutändan avgjorde en domstol saken 2018. Med utgångspunkt från rätten till privatliv som är inskriven i artikel 8 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna (EKMR) och Europadomstolens praxis kom Högsta domstolen fram till att det finns en ”rätt till individuell könsidentitet”. Civilståndet fungerar som en identitetsmarkör, skrev domaren i sitt beslut. 

Människor skulle därför bara behöva acceptera könstilldelningen genom statliga bestämmelser som motsvarar deras könsidentitet. Det könsbegrepp som används i personlagen kan ”utan svårighet förstås” så att det omfattar alternativa könsidentiteter. Europakonventionen gäller även i Schweiz.

Detta följdes två år senare av ett dekret från inrikesministeriet om hur myndigheter ska hantera könsuppgifter i officiella dokument. Hösten 2022 ändrades äntligen registreringslagen i enlighet med detta av den fortfarande styrande koalitionen av det konservativa ÖVP och de gröna. Bara det högerpopulistiska FPÖ motsatte sig. 

Konsekvenserna för de regleringar där lagarna fortfarande föreskriver skillnader mellan könen diskuterades knappast. Liksom Schweiz har Österrike obligatorisk militärtjänst, vilket lagen uttryckligen ålägger alla manliga medborgare. Personer med ett annat kön är därför undantagna från detta. Likaså gäller en lägre pensionsålder endast kvinnor, 60 år vilket gradvis ska höjas till 65 år de kommande åren.

Det avgörande är det juridiska könet på den så kallade pensionsdagen.
Eftersom personer som är registrerade som tredje kön inte juridiskt anses vara kvinnor, gäller den ordinarie pensionsåldern på 65 för dem.

En förutsättning för att ange ett tredje kön är dessutom att det vid födseln inte varit möjligt för en läkare eller barnmorska att tydligt fastställa kön. Det kan bara göras senare om en medicinsk expert bekräftar att en persons könstillhörighet bygger på deras kromosomala, anatomiska eller hormonella egenskaper.

neue zürcher zeitung

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.