12 juni 2024

BRICS-valuta närmar sig

BRICS-länderna kan snart börja göra gränsöverskridande betalningar på plattformen BRICS Bridge, som blir en motsvarighet till SWIFT, som flera BRICS-länder är och har varit avstängda från.

Enligt experter kan plattformen påskynda övergången till digitala valutor.
"Projektet är för närvarande under djup utveckling. Ett system för tvistlösning och listor över potentiella deltagare i projektet utarbetas", förklarar det ryska finansministeriet.

Den stora skillnaden mot SWIFT är att USA inte kan framtvinga avstängningar, som skedde med Iran 2012-16 och Ryssland/Vitryssland från 2023.

BRICS Bridge bygger helt på användning av nationella och digitala valutor. En digital rubel kan lanseras 2025 och centralbankerna i Indien och Kina har tagit liknande initiativ.

På det kommande BRICS+-mötet i Kazan i oktober 2024 kommer alla dessa frågor kommer att diskuteras i detalj.

Det anses viktigt att systemet blir snabbt och effektivt, inte minst för att SWIFT-systemet har stora brister och betalningar ofta måste passera en handfull banker innan de når fram.

Till en början förväntar man sig att det nya systemet kommer att bli populärt bland enskilda och statsägda  företag.

En annan stor fördel är banker och andra finansiella institutioner i BRICS Bridge kommer att minska sannolikheten för att de drabbas av västliga sanktioner, säger Iljas Zaripov, finanspolitisk expert vid det ryska Plechanovinstitutet.
 
Källa: Rossiyskaya Gazeta 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.