25 juni 2024

Assange förd till USA

Den spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange, 52 år, har efter en uppgörelse med  USA:s justitiedepartement bordat ett flygplan till Marianerna, en USA-kontrollerad ögrupp i Stilla havet.

Där ska han ställas inför rätta. Enligt mediauppgifter ska han erkänna sig skyldig till att olovligen ha tagit emot och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation i utbyte mot omedelbar frigivning, då straffet ska anses som redan avtjänat.

Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där.

Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019. Ytterst berodde hela hans långa fångenskap på den svenska åklagarmyndighetens behandling av ärendet. När han befann sig i Sverige ville man inte höra honom. När han fanns på Ecuadors ambassad krävde man utlämning, i vetskap om att det var omöjligt. Och när man till sist hörde honom på plats lades förundersökningen ned och alla misstankar avskrevs.

USA:s president Joe Biden sa i april att USA ”överväger” en begäran från Australien om att lägga ned åtalet mot Assange. Nu återstår att se hur fallet ska behandlas i USA som står mitt uppe i en valrörelse. 

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.