Ett trettital länder vill ansluta sig till BRICS, som fullvärdiga medlemmar eller partners. Det framkom vid det pågående toppmötet i BRICS i Kazan, republiken Tatarstans huvudstad vid Volga.
Izvestija rapporterar från mötet som markerar en betydande global omgruppering.
I BRICS ingår idag Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika plus årets nykomlingar Egypten, Iran, Etiopien och Förenade Arabemiraten.
På listan över länder som vill ansluta sig står Algeriet, Azerbajdzjan, Bahrain, Bangladesh, Vitryssland, Bolivia, Kuba, Honduras, Indonesien, Kazakstan, Kuwait, Marocko, Nicaragua, Nigeria, Palestina (kan gå med som observatör eller partner), Pakistan, Senegal, Syrien, Thailand, Turkiet, Venezuela, Vietnam, Zimbabwe, Uganda, Tchad, Sri Lanka, Ekvatorialguinea, Eritrea och Sydsudan.
Palestina, som ännu inte har ett fullt erkännande på den
internationella arenan, finns också med på listan. Det är dock viktigt att notera att inte alla har officiellt ansökt om medlemskap.
Några länder kan komma att beviljas anslutning redan i år, efter beslut vid BRIKS-toppmöte i Moskva i oktober. Preliminära tillkännagivanden kan komma redan i Kazan. Dock är det inte alla som har lämnat in en officiell ansökan.
Enligt Brasiliens utrikesministern Mauro Vieira finns det kriterier som alla medlemmar i föreningen måste uppfylla. Först av allt kan BRICS inte omfatta länder som inte känner igen varandra eller infört unilaterala sanktioner. Ett annat kriterium är att de delar önskan att reformera den globala ordningen, inklusive FN:s säkerhetsråd, som
uppenbarligen inte klarar av aktuella internationella frågor, som
situationen i Gaza, betonade ministern.
Om den långa listan av intresserade länder verkligen skulle leda till medlemskap av stora och strategiskt betydelsefulla länder som Turkiet, Indonesien, Vietnam och oljestaterna Azerbajdzjan och Kazakstan, för att inte tala om det litiumrika Bolivia, kan det få mycket stor betydelse för styrkeförhållandena i världen. Det läger som motsätter sig ett ensidigt USA/västligt världsherravälde, och som redan omfattar 41 procent av världens befolkning skulle stärkas kraftigt.
Men mycket återstår. Länder som Vietnam och Indonesien är tvungna att agera mycket försiktigt och säger att de än så länge bara utforskar möjligheten av att gå med i BRICS. Saudiarabien som har anslutit sig till BRICS har deltagit i ministermöten, men ännu inte ratificerat anslutningen. Argentina, som beviljades medlemskap 2023 har efter Javier Mileis valseger valt att lämna sammanslutningen.
Inträde av nya medlemmar kommer att bidra till att bygga upp alternativa kedjor mellan vänskapligt sinnade länder, men de som ansluter sig utsätter sig också för risker i form av amerikanska sanktioner. Viktigt är dock att länderna som går med i BRICS inte förlorar något av sin suveränitet, till skillnad från exempelvis EU:s medlemmar.
Stefan Lindgren
Källa: https://iz.ru/1712179/anastasiia-kostina/kandidatskii-maksimum-nazvany-vse-pretendenty-na-prisoedinenie-k-briks
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.