Marcel Malanga, 21 år, t v, blev vittne till hur hans far Christian dödades under
sitt eget kuppförsök. USA visste ingenting....
Säkerhetsstyrkor i Kongo-Kinshasa förhindrade ett kuppförsök tidigt på söndagsmorgonen, uppgav landets militär. Minst tre personer dödades och ett femtiotal greps. Tre amerikanska medborgare uppges vara bland de gripna.
Kuppförsöket leddes tydligen av den kongolesiske oppositionspolitikern Christian Malanga, som varit bosatt i USA .
"Säkerhetsstyrkorna har stoppat ett kuppförsök av kongolesiska och utländska styrkor i sin linda", sade en armétalesman. Kuppmakarna "neutraliserades", inklusive deras ledare. Bilder på kroppen av 40-åriga Malanga cirkulerade på sociala medier. Han dödades i en eldväxling vid presidentpalatset i huvudstaden Kinshasa.Andra bilder visade en vit man med ett blödande ansikte som hölls nere av soldater. Det cirkulerar också bilder på ett amerikanskt pass som sägs tillhöra en före detta cannabisentreprenör som enligt analytiker var inblandad i finansiella transaktioner med den dödade kuppledaren Malanga.
Den amerikanska ambassadören i Kongo-Kinshasa. Lucy Tamlyn skrev att hon var "chockad" över vad som hände och mycket oroad över rapporter om att amerikanska medborgare var inblandade. USA skulle samarbeta fullt ut med de kongolesiska myndigheterna.
Kongo-Kinshasa är det största landet i Afrika söder om Sahara. President Felix Kisekedi har suttit vid makten sedan 2019, och omvaldes i ett kontroversiellt och kaotiskt organiserat val i december 2023 med 72 procent av rösterna .
Kuppförsöket i Kongo-Kinshasa i söndags skiljer sig från de senaste årens kupper genom att det tydligen inte inleddes av delar av militären, utan av en oppositionspolitiker med beväpnade anhängare. Enligt sin personliga hemsida kom Christian Malanga till USA som flykting på 1990-talet. 2011 återvände han till Kongo-Kinshasa och fängslades där i några veckor. Ett år senare grundade han återigen ett parti i USA som var tänkt att bekämpa den "kongolesiska diktaturen".
Under kuppförsöket på söndagsmorgonen, som kostade Malanga livet, attackerade hann och hans allierade först parlamentsledamoten Vital Kamerhes hus, en nära allierad till president Kisekedi och kommer att väljas till parlamentets talman inom de närmaste dagarna.
Trots omvalet är presidenten i en svår position. Ett krig rasar i östra delen av landet som har fördrivit hundratusentals människor. Dussintals rebellgrupper är aktiva. Den mest kraftfulla av dem, M23, utrustas enligt FN:s rapportörer av grannstaten Rwanda. President Kisekedi har jämfört sin rwandiske motsvarighet Paul Kagame med Adolf Hitler. Observatörer fruktar att kriget i östra Kongo kan sprida sig över hela regionen.
Förutom säkerhetsläget är det ekonomiska läget i Kongo också bedrövligt. Landet är ett av de fattigaste i världen, även om det t.ex. har världens största fyndigheter av kobolt, en metall som är central för energiomställningen.
Amerikansk utländsk underrättelsetjänst var mycket aktiv i Kongo-Kinshasa under det kalla kriget. CIA ansågs inblandat i mordet på Patrice Lumumba 1961, Kongos första premiärminister efter självständigheten. CIA stödde senare diktatorn Mobutu, som styrde landet mellan 1965 och 1997.
Källa: Neue Zürcher Zeitung
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.