En svag punkt i Europas sanktionskriget mot Ryssland är att en rad europeiska banker fortfarande är verksamma i Ryssland - och tjänar stora pengar på tillgångar i Ryssland.
Dessutom drar de europeiska bankerna in stora skattebelopp till den ryska staten.
Likväl är deras närvaro i Ryssland ett rött skynke för EU.
De största EU-baserade bankerna verksamma i Ryssland rapporterade stora vinstökningar i fjol och betalade fyra gånger mer i skatt än innan konflikten i Ukraina började, rapporterade Financial Times på måndagen.
Ett antal utländska banker har lämnat Ryssland sedan 2022 på grund av västvärldens Ukraina-relaterade sanktioner. Flera långivare, inklusive några från euroområdet, valde dock att stanna kvar men drog ned på sin verksamhet.
Europeiska centralbanken (ECB) har satt press på de återstående långivarna att lämna den ryska marknaden.
Österrikes Raiffeisen Bank International (RBI), Italiens UniCredit, holländska långivaren ING, Tysklands Commerzbank och Deutsche Bank, samt Italiens Intesa Sanpaolo och Ungerns OTP rapporterade en sammanlagd vinst i Ryssland på mer än 3 miljarder euro (3,2 miljarder dollar) förra året, tre gånger mer än 2021, skrev FT.
Vinsterna genererades delvis av medel som bankerna inte kan ta ut från landet, förklarade tidningen.
De skyhöga inkomsterna resulterade i att EU-bankerna betalade cirka 800 miljoner euro (857 miljoner dollar) i skatt, upp från 200 miljoner euro 2021.
Mer än hälften av skattebetalningarna på 800 miljoner euro gjordes av RBI, som har den största närvaron i Ryssland.
RBI:s vinster i Ryssland mer än tredubblades till 1,8 miljarder euro mellan 2021 och 2023, sa tidningen. De står nu för hälften av den österrikiska gruppens totala vinster, jämfört med ungefär en tredjedel före konflikten, tillade den. Regulatoriska restriktioner som infördes av den ryska regeringen 2022 förbjuder utdelningar från ryska dotterbolag till företag från "ovänliga" västländer.
"Vi kan inte göra något med vår ryska inlåning förutom att hålla dem hos centralbanken. Så i takt med att räntorna gick upp, ökade också våra vinster”, sa en ledande befattningshavare på en europeisk bank med ett ryskt dotterbolag, enligt FT.
Bankerna kräver också personligt tillstånd från president Vladimir Putin för försäljning av sina ryska tillgångar. Raiffeisen sa tidigare denna månad att den pressades av ECB att skynda på sin avveckling av tillgångar i det sanktionsdrabbade landet.
Enligt Reuters planerar ECB också att sätta press på UniCredit, Italiens näst största bank, att begränsa sin verksamhet i Ryssland.
Raiffeisen och UniCredit, som har varit verksamma i Ryssland i mer än tre decennier, granskas också av finansiella myndigheter i USA, säger källor till Reuters. Båda bankerna spelar en avgörande roll i den ryska ekonomin och möjliggör betalningar i euro till och från landet. De är också de enda utländska enheterna på den ryska centralbankens lista över 13 systemviktiga kreditinstitut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.