Bild: Rolf Pettersson, Gröndal. Bildinsändare DN 13/12. |
COP28 är över. Nu vet världen att det är dags att "göra en övergång från fossila bränslen i energisystem på ett rättvist, ordnat och skäligt sätt".
Frasen lämnar öppet för vitt skilda tolkningar. Men den betyder inte att fossila bränslen ska "fasas ut till 2030".
Peter Koenig, f d världsbanksekonom, tror inte att COP28 kommer att sätta några spår efter sig.COP28, rätt snarlikt COP27, som hölls i Sharm El-Sheikh Egypten i november 2022, besöktes av ca 70 000 personer, eller "deltagare". Tusentals är från icke-statliga organisationer och företag som använder händelsen för att bygga ut sina nätverk.
Cirka 2 000 av dem – kanske mer – är lobbyister för oljeföretag eller regeringar eller företag, beroende av fossila bränslen för sin ekonomi, produktion och sin framtid.
Det är inte lobbyverksamhet för utfasning av världens viktigaste energikälla. Ca 85% av all energi som används i världen härrör från kolväten.
Dessa lobbyister var i Dubai på COP28 för att göra olja och gas för vinst.
I år mer än någonsin. Sultan Al Jabar, som var ordförande för konferensen, är även VD i Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), som är helstatligt ägt av Förenade arabemiraten. Det är världens 12:e största oljebolag och har inga planer på att minska produktionen. För honom var konferensen också ett tillfälle att ansluta potentiella kunder till "ADNOC dealmakers"
Nu som då, kommer ca 85 procent av världens totala energiförbrukning från fossila bränslen. Det har inte skett några förändringar i olje-energianvändningen på 30 år, trots alla "grön" politik.
Antalet lobbyister och affärer fortsätter att växa — och världens allmänheten slumrar i lycklig okunnighet om vad som i verkligheten sker.
Ett är säkert: konferensen i sig genererade tusentals ton av CO2-utsläpp. Tänk bara på flygtrafiken för deltagarna, fram och tillbaka, och många VIP-personer kom i sina privata jetplan. Plus mat och dryck – produktion, transporter, konsumtion, luftkonditionerade bekvämligheter av deltagarnas hotellrum – och mycket, mycket mer.
Eller, är det kanske någon som har vågat sig på att beräkna CO2-utsläppen för de pågående, kvardröjande och ändlösa krigen och konflikterna runt om i världen?
Den amerikanska militären är idag den institution som förbrukar mest fossila bränslen i världen, visar forskning från Durham och Lancasters universitet (2019). Utsläppen motsvarar vad 140 länder förbrukar tillsammans.
Det svenska försvaret förbrukar idag lika mycket fossila bränslen som en medelstor svensk stad. (Se https://ikff.se/wp-content/uploads/2020/01/grejen_med_militarisering-2019-webb.pdf).
Att prata om CO2 och andra "växthusgas"-utsläpp som härrör från krig är ett strängt förbjudet ämne för COP-mötena. Det skulle riskera vinsterna inte bara för fossilbolagen utan också för krigsindustrin.
Inte heller var det lämpligt att på COP28 tala om alla de absurditeter som serveras som "grön" politik. Den holländska regeringens planer på att tvinga nära 3 000 gårdar, en tredjedel av den holländska jordbruksmarken att läggas i träda, eftersom kor släpper ut metan och jordbruket i övrigt också är en utsläppskälla, är ett av de värre exemplen.
Lilla Holland, knappt 42 000 km2 stort och med ca 18 miljoner invånare, är världens näst största exportör av jordbruksprodukter i världen, strax efter USA. Ska den "gyllene miljarden" lägga över all produktion på fattigare länder?
Ett replikskifte mellan Irlands ex-president Mary Robinson och Sultan Al Jaber löd så här:
"Vi är i en absolut kris som drabbar framför allt kvinnor och barn... Kan ni som ordförande för COP28, nu säga, med stor trovärdighet eftersom ni är VD för ADNOC .... 'Vi måste fasa ut fossila bränslen och konvertera världens ekonomier till överkomlig, förnybar och ren energi. Det kommer inte att ske över en natt, men det är bråttom'."
Sultan Al Jaber svarar:
"Det finns ingen vetenskap bakom vad du ber mig att göra, vilket är att fasa ut fossila bränslen, olja, gas, kol... du ljuger om det och att du vill ha mig att ljuga om det för din räkning."
Han tillägger att utfasningen av kol, olja och gas skulle ta världen "tillbaka till grottorna".
Men kanske räcker det att låtsas att vi är på väg till det förlovade fossilfria landet 2030... eller kort senare?
Stefan Lindgren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.