16 juli 2023

Minskat stöd för Nato:s Ukrainakrig

Amerikanska stridsvagnar på väg till Ukraina. Just den här transporten
stoppades av grekiska järnvägsarbetare.

Trots några större stödpaket har de nya bilaterala militära åtaganden för Ukraina från andra länder legat  lågt under våren 2023 jämfört med tidigare perioder.

Trots den omtalade ukrainska "motoffensiven" är utfästelserna mindre än förut och leveranserna av utlovad militär utrustning ligger långt under vad som utlovats.

Detta är resultatet av den senaste dataanalysen av Ukraine Support Tracker.

Under perioden, 25 februari till 31 maj registrerades åtaganden för Ukraina på drygt 13 miljarder euro, vilket förde det totala stödet sedan februari 2022  till totalt cirka 165 miljarder euro.

AV de nya åtagandena är två tredjedelar militärt bistånd. Tyskland är nu den näst största militära bidragsgivaren (efter USA) och ökade sina löften med 3,26 miljarder euro till totalt 7,5 miljarder euro. Detta inkluderar ytterligare stridsstridsvagnar, Iris-T luftförsvarssystem och andra vapen för att "besegra Ryssland".

EU utökade den europeiska fredsfonden (sic!) med ytterligare två trancher värda 1 miljard euro vardera till totalt 5,6 miljarder euro.

Under 2023 lovar Danmark militärt stöd värt 1 miljard euro, inklusive ytterligare Leopard-2-stridsvagnar. Detta motsvarar en ökning på 765 miljoner euro jämfört med slutet av februari 2023, en ökning med 175 procent. 

Polen har lovat två nya ytterligare militära hjälppaket värda totalt 581 miljoner euro. Ett av paketen innehöll löfte om 14 MiG-29 stridsflygplan, som alla redan har levererats till Ukraina. 

Slovakien är det enda andra land som lovat och redan levererat stridsflygplan. Totalt ökade det slovakiska militära biståndet med 191 miljoner euro, mer än en tredubbling.

Ser man i stort är Ukrainakriget USA:s och Bidens krig. Landet står för 62 procent av allt stöd till Kievregimen.

I absoluta tal kommer Nederländerna (2,55 miljarder dollar) på andra plats bland militära bidragsgivare, Danmark på tredje (1,71 M USD), Kanada på fjärde (1,63 M USD), Sverige på femte (1,45 M USD) och Finland på sjätte plats (1,18 M USD).

En opinionsmätning som redovisas i Financial times tyder också på att allmänheten håller på att tröttna på de ständiga gåvorna till Kievregimens krigföring. I juni stödde endast 28 % av de tillfrågade i EU-länderna köp av militär utrustning och ammunition till Ukraina, en minskning från 32 % i början av året.

Bara 13 % stöder helt krigsfinansieringen.

Den lägsta stödnivån finns i Serbien där bara 5 % instämmer och 74 % inte gör det.

Bland EU-länderna är de minst villiga att finansiera militärt bistånd till Ukraina i Slovakien (11 % ), Cypern (13 %) och Bulgarien (14 %).

Stödet för vapenleveranserna var högst i Norden där propagandan för en naziinfekterad regims krig mot i huvudsak en rysktalande civilbefolkning gått hand i hand med Nato:s inlemmande av Sverige och Finland. I Sverige säger hela 72 % ja till finansieringen av Kievregimens krig, i Danmark 59 % och i Norge 66 %.

Bilden av fredsälskande nordbor har fått sig en rejäl knäck av det ständiga mässandet om krigets fördelar av personer som Carl Bildt, Peter Hultqvist och Pål Jonsson och den övriga offentlighetens undfallenhet och organiserade tystnad.

Stefan Lindgren

https://www.ifw-kiel.de/publications/media-information/2023/ukraine-support-tracker-despite-military-offensive-new-pledges-of-support-remain-low/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.