24 juni 2023

Marsch mot Moskva?

En kvinna i Rostov-vid-Don argumenterar med en Wagnersoldat.

En kolonn med Wagner-soldater uppges vara bara 40 mil från Moskva. Västliga experter odlar nu stora förhoppningar om en militärkupp mot landets styrande.

De mest sannolika scenarierna är en militär konfrontation på huvudvägen M4 "Don" i natt eller att Wagnerkämparna frivilligt ger upp sitt dåraktiga företag.

 Att Wagnergruppen menar allvar med sina uppmaningar att störta landets högsta militära ledning framgick av att  de under dagen försökte skjuta ner en rysk attackhelikopter över staden Voronezj. Wagnerförbandet avfyrade en missil från ett Strela-10 luftvärnssystem mot helikoptern, en Ka-52. Helikoptern avfyrade dock bloss och kunde avleda missilen, som uppenbarligen landade i en bränsledepå och startade en massiv brand.

Prigozjin anklagar den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu och chefen för generalstaben Valerij Gerasimov  för olika brott.

Ryska medier tyder på att ekonomiska motiv ligger bakom myteriet. Ett fordon fullt med lådor med pengar ska ha hittats av ryska säkerhetsstyrkor utanför Prigozjins kontor i området kring Trezzini Hotel i  Sankt Petersburg, enligt nyhetsbyrån Fontanka.

Omkring 4 miljarder rubel (512 miljoner SEK) i 5 000 sedlar har enligt uppgift konfiskerats från lådorna.
Petersburgs guvernör Alexander Beglov sa att situationen i staden, där Wagnercentret har sitt högkvarter, förblir stabil, med ökade säkerhetsåtgärder vidtagna.

Redan i maj anklagade Prigozjin det ryska försvarsministeriet för att "mörda" Wagnersoldater, men myndigheterna gick inte i svaromål. Man har känt till Prigozjins önskan att skapa konfrontation, men först nu, när han tillgripit militärt våld mot sina egna och i praktiken besatt försvarshögkvarteret i Rostov, har Kreml svarat med att förklara honom laglös.

Att Prigozjins uppror spelar Kiev och Nato i händerna är framhålls av en rad ryska dignitärer. Men expresident Dmitrij Medvedev, vice ordförande i säkerhetsrådet, har antytt att det även funnits utländska rådgivare inblandade i planeringen. Inga fakta har dock anförts för att stödja påståendet.

Man ska inte glömma att det i Ryssland finns tunga västorienterade finansiella aktörer som säkert i lönndom skulle stödja varje uppror mot Putin.

Upproret har redan skadat Putin på ett sätt. Det har satt strålkastarljuset på hans ständiga kompromisser med de liberala, i grunden västorienterade krafterna som bl.a. lett till att myndigheterna i åtta år tolererar förekomsten av Wagner PMC, en stat i staten, som i synnerhet idag, när Ryssland i praktiken är i krig med hela västvärlden kan skapa dödliga blottor.

Men om Putin rider ut krisen, vilket allt talar för att han gör, kan det inträffade - om man drar slutsatserna och sluter leden - också stärka hans ställning.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.