Generallöjtnant Hun Manet tippas ta över posten som premiärminister i Kambodja. Han har två viktiga meriter. Han är son till den sittande diktatorn Hun Sen, som installerades av Vietnam efter invasionen av Kambodja 1978 (premiärminister i omgångar efter 1985).
Och han är utbildade vid USA:s militärakademi i West Point och anses fri från "personligt eller historiskt förakt för USA".
Den sittande diktatorn Hun Sen fyller snart 72 år och är vid god hälsa. Han kan sitta kvar länge än. Men asiatiska media spekulerar i att han tänker överlåta makten på sin äldste son, Hun Manet, 44 år och befälhavaren för den kambodjanska armén, som fortfarande kalla sig "kunglig", då Nordom Sihanouks son Norodom Sihamoni bär den formella kungatiteln.
Att tillvägagångssättet inte är särskilt demokratiskt lär inte bekymra USA, som redan har en fot inne i landet. I går dömdes den tidigare oppositionsledaren, Kem Sokha, till 27 års fängelse vilket utlöste lama protester från västvärlden.
Hun-klanen anses för närvarande stark, då landet klarade covid-krisen relativt bra och relationerna med president Joe Biden är utmärkta, vilket två personliga möten vittnar om.
När Hun Sen i december 2022 sa att Hun Manet skulle efterträda honom, fanns det dock ledare som inrikesminister Sar Kheng och försvarsminister Tea Banh som tvekade att uttrycka sitt stöd.
Hun Sen gör vad han kan för att säkra stödet för sin klan. Nyligen avsattes jordbruksminister Veng Sakhon och ersattes med Dith Tina, son till en Hun Sen-lojalist.
Hun Manet bygger också själv upp sina positioner och mötte i oktober i fjol befälhavarna för Australiens och Nya Zeelands arméer. USA:s örlogsflotta har en kontroversiell bas i Ream i Preah Sihanouk-provinsen. Men snarare är det Malaysia och Thailand som är förebilden, länder som välkomnar västerländska investeringar samtidigt som de förblir nära partner till Beijing.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Underteckna med ditt namn.